Snažím se pravidelně vymýšlet pestré jídelníčky pro celou rodinu. Dbám na to, aby v jídelníčku byly zastoupené pestré potraviny – zelenina, sýry, oba maso, ryby, rýže, těstoviny, luštěniny, brambory. Proto většinou jedno, dvě jídla týdne jsou právě s luštěninami.

I když s nimi vařím pravidelně, občas mám pocit, že točím ta samá jídla. U cizrny to bývá hummus, cizrna na paprice anebo falafel. I proto mne při sledování jedno ze starších dílů Herbáře zaujalo cizrnové stew. Tak tady je á verze. Je bohatá na různé druhy zeleniny, hřejivá díky koření a díky cizrně perfektně zasytí.

Ráda používám sušenou cizrnu, je to levnější a ekonomičtější variantou oproti cizrně z konzervy. Vždy ji uvařím větší množství a část si dám do lednice anebo do mrazáku. Pak si ji přisypávám třeba do zeleninového salátu anebo z ní udělám zmiňovaný hummus.

Jak vařím cizrnu?

Cizrnu namočím alespoň na 8 hodin do velkého množství vody. Následně ji skutečně důkladně propláchnu. Vsypu zpátky do hrnce, zaliju čistou vodou a dám vařit. Obvykle ráda přidávám bylinky, které pomáhají proti nadýmání – bobkový list, kmín, saturejka. Jakmile se voda dostane k varu, seberu pěnu, která se vyplaví. Solím až tak po hodině a půl vaření. Cizrnu vařím cca 2 až 2,5 hodiny. Po uvaření znovu propláchnu studenou vodou. Pokud chci cizrnu na hummus, tak ji vařím i déle – hodně doměkka. V tomto receptu to není nutné.


Co potřebuju?

  • 200 g cizrny v suchém stavu (anebo cca 2 plechovky cizrny)
  • 1 lžíce kokosového oleje anebo jiného rostlinného oleje
  • menší kus celeru (cca 200 g)
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 3 mrkve (cca 250 g)
  • 3 řapíky celeru
  • 2 brambory (cca 250 g)
  • 1 batáta (cca 400 g)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • špetka mletého chilli (nemusí být, ale mojí dceři ani manželovi jemná pálivost nevadí)
  • sůl
  • 350 ml rajčatové passaty anebo rajčat k konzervy
  • 400–500 ml vody
  • 1 menší cuketa

K podávání

  • jasmínová nebo basmati rýže
  • nasucho na pánvi opražené kešu oříšky
  • nať z jarní cibulky a řapíkatého celeru anebo koriandr

Jak vařím?

1.
Cibulku si nakrájím na menší kousky, zelenou nať dám stranou. Česnek na plátky. Celer očistím a nakrájím na menší kostky, očištěnou mrkev na tenká kolečka či půlkolečka, řapíkatý celer pokrájím na proužky.

2.
Rozehřeju si ve velkém kastrolu olej a dám na něj zpěnit cibulku i česnek.

3.
Jakmile cibulka zezlátne, přihodím pokrájené celery a mrkev. Společně restuju na vyšší teplotu asi 5–7 minut. Zelenina se musí trochu opéct.

4.
Zatím si oloupu brambory i batátu. Oboje nakrájím na větší kostky.

5.
Do hrnce vsypu mletý koriandr, kurkumu i špetku chilli. Rychle společně zarestuju.

6.
Přisypu brambory i batáty, spolu promíchám. Taktéž přihodím uvařenou cizrnu.

7.
Nyní už jen osolím, raději méně, dosolit můžu i později. A vše zaliju rajčatovou passatou a vodou. Potřebuju, aby veškeré suroviny byly ponořené.

8.
Přiklopím a vařím doměkka. Já vařila asi 25 minut.

9.
Jakmile mám dovařeno, vhodím pokrájenou cuketu, tu nechám už jen prohřát.

10.
Část směsi rozmixuju, aby se stew zahustilo.

11.
Podávám s jasmínovou rýží, posypané zelenou natí z cibulky a řapíkatého celeru a také opečenými kešu ořechy.


Délka přípravy
do 60 minut

Počet porcí
4–6

TIP
Pro zjemnění pokrmu si hodí přimíchat kokosové mléko