Snažím se pravidelně vymýšlet pestré jídelníčky pro celou rodinu. Dbám na to, aby v jídelníčku byly zastoupené pestré potraviny – zelenina, sýry, oba maso, ryby, rýže, těstoviny, luštěniny, brambory. Proto většinou jedno, dvě jídla týdne jsou právě s luštěninami.
I když s nimi vařím pravidelně, občas mám pocit, že točím ta samá jídla. U cizrny to bývá hummus, cizrna na paprice anebo falafel. I proto mne při sledování jedno ze starších dílů Herbáře zaujalo cizrnové stew. Tak tady je á verze. Je bohatá na různé druhy zeleniny, hřejivá díky koření a díky cizrně perfektně zasytí.
Ráda používám sušenou cizrnu, je to levnější a ekonomičtější variantou oproti cizrně z konzervy. Vždy ji uvařím větší množství a část si dám do lednice anebo do mrazáku. Pak si ji přisypávám třeba do zeleninového salátu anebo z ní udělám zmiňovaný hummus.
Jak vařím cizrnu?
Cizrnu namočím alespoň na 8 hodin do velkého množství vody. Následně ji skutečně důkladně propláchnu. Vsypu zpátky do hrnce, zaliju čistou vodou a dám vařit. Obvykle ráda přidávám bylinky, které pomáhají proti nadýmání – bobkový list, kmín, saturejka. Jakmile se voda dostane k varu, seberu pěnu, která se vyplaví. Solím až tak po hodině a půl vaření. Cizrnu vařím cca 2 až 2,5 hodiny. Po uvaření znovu propláchnu studenou vodou. Pokud chci cizrnu na hummus, tak ji vařím i déle – hodně doměkka. V tomto receptu to není nutné.
Co potřebuju?
- 200 g cizrny v suchém stavu (anebo cca 2 plechovky cizrny)
- 1 lžíce kokosového oleje anebo jiného rostlinného oleje
- menší kus celeru (cca 200 g)
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 3 mrkve (cca 250 g)
- 3 řapíky celeru
- 2 brambory (cca 250 g)
- 1 batáta (cca 400 g)
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- špetka mletého chilli (nemusí být, ale mojí dceři ani manželovi jemná pálivost nevadí)
- sůl
- 350 ml rajčatové passaty anebo rajčat k konzervy
- 400–500 ml vody
- 1 menší cuketa
K podávání
- jasmínová nebo basmati rýže
- nasucho na pánvi opražené kešu oříšky
- nať z jarní cibulky a řapíkatého celeru anebo koriandr
Jak vařím?
1.
Cibulku si nakrájím na menší kousky, zelenou nať dám stranou. Česnek na plátky. Celer očistím a nakrájím na menší kostky, očištěnou mrkev na tenká kolečka či půlkolečka, řapíkatý celer pokrájím na proužky.
2.
Rozehřeju si ve velkém kastrolu olej a dám na něj zpěnit cibulku i česnek.
3.
Jakmile cibulka zezlátne, přihodím pokrájené celery a mrkev. Společně restuju na vyšší teplotu asi 5–7 minut. Zelenina se musí trochu opéct.
4.
Zatím si oloupu brambory i batátu. Oboje nakrájím na větší kostky.
5.
Do hrnce vsypu mletý koriandr, kurkumu i špetku chilli. Rychle společně zarestuju.
6.
Přisypu brambory i batáty, spolu promíchám. Taktéž přihodím uvařenou cizrnu.
7.
Nyní už jen osolím, raději méně, dosolit můžu i později. A vše zaliju rajčatovou passatou a vodou. Potřebuju, aby veškeré suroviny byly ponořené.
8.
Přiklopím a vařím doměkka. Já vařila asi 25 minut.
9.
Jakmile mám dovařeno, vhodím pokrájenou cuketu, tu nechám už jen prohřát.
10.
Část směsi rozmixuju, aby se stew zahustilo.
11.
Podávám s jasmínovou rýží, posypané zelenou natí z cibulky a řapíkatého celeru a také opečenými kešu ořechy.
Délka přípravy
do 60 minut
Počet porcí
4–6
TIP
Pro zjemnění pokrmu si hodí přimíchat kokosové mléko