Tohle je skvělý recept, pokud se vám nedostává času a chcete připravit syté a plnohodnotné jídlo. Nejnáročnější na tomto receptu je nezapomenout namočit kroupy a pak nakrájet cibuli. Zbytek se připraví skoro sám.

A až budete mít doma ve špajzu ječné kroupy, zkuste z nich i tyhle skvělé placičky anebo salát s pečenými paprikami.

Co potřebuju?

  • 350 g ječných krup
  • 1,5 l kuřecího anebo zeleninového vývaru
  • 3 větší větvičky tymiánu
  • 1 větší cibule
  • 250 g hnědých žampionů
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku
  • 70–100 g másla
  • 60 g parmezánu
  • olej a sůl

Jak vařím?

1.
Kroupy vsypu do mísy/kastrolu a zaliju je vodou, aby byly zcela ponořené a voda byla ještě tak 2 cm nad vrstvou krup. Takto namočené je nechám 2–4 hodiny.

2.
Vodu z krup sliju a kroupy propláchnu pod tekoucí vodou a nechám okapat.

3.
Cibuli si nakrájím na menší kostičky, vhodím ji do většího hrnce, kam jsem dala rozpustit plátek másla společně s olejem.

4.
K cibuli hodím 2 větvičky tymiánu a společně opékám, až začne cibule lehce hnědnout. Kolem 7–8 minut. V mezičase si také ohřeju vývar.

5.
K opečené cibuli vhodím kroupy a zaliju vývarem, přiklopím poklicí a nechám vařit do poloměkka. Kolem 30 minut.

6.
Žampiony si očistím – nikdy je nemetu pod vodou. Jen nožem odstraním případné nečistoty. Nakrájím je na čtvrtky, pokud mám menší žampiony.

7.
Na pánvi rozehřeju olej a plátek másla. Vhodím na plátky nakrájený česnek, zbylý tymián a pokrájené žampiony.

8.
Společně zprudka opékám asi 5 minut. Potřebuju, aby se houby rychle opekly, ale aby nezačaly pouštět vodu. Na konec podle chuti osolím.

9.
Uvařené kroupy odstavím z plotny, vylovím tymián (ten už zahodím), vhodím na kostky pokrájené studené máslo i většinu nastrouhaného parmezánu.

10.
Promíchám, aby se máslo rozpustilo, vmíchám opečené žampiony i hrášek. Pokud je potřeba, dosolím.

11.
Na talíři dozdobím parmezánem a zakápnu olivovým olejem.

Doba přípravy
45 minut + 2–4 hodiny na namočení krup

Počet porcí
4

TIP
Dejte zeleninový vývar místo kuřecího a máte super vegetariánské jídlo

Dostali jste chuť na klasické dýňové risotto? Recept je hned tady!