Tohle je skvělý recept, pokud se vám nedostává času a chcete připravit syté a plnohodnotné jídlo. Nejnáročnější na tomto receptu je nezapomenout namočit kroupy a pak nakrájet cibuli. Zbytek se připraví skoro sám.
A až budete mít doma ve špajzu ječné kroupy, zkuste z nich i tyhle skvělé placičky anebo salát s pečenými paprikami.
Co potřebuju?
- 350 g ječných krup
- 1,5 l kuřecího anebo zeleninového vývaru
- 3 větší větvičky tymiánu
- 1 větší cibule
- 250 g hnědých žampionů
- 2 hrsti mraženého hrášku
- 2 stroužky česneku
- 70–100 g másla
- 60 g parmezánu
- olej a sůl
Jak vařím?
1.
Kroupy vsypu do mísy/kastrolu a zaliju je vodou, aby byly zcela ponořené a voda byla ještě tak 2 cm nad vrstvou krup. Takto namočené je nechám 2–4 hodiny.
2.
Vodu z krup sliju a kroupy propláchnu pod tekoucí vodou a nechám okapat.
3.
Cibuli si nakrájím na menší kostičky, vhodím ji do většího hrnce, kam jsem dala rozpustit plátek másla společně s olejem.
4.
K cibuli hodím 2 větvičky tymiánu a společně opékám, až začne cibule lehce hnědnout. Kolem 7–8 minut. V mezičase si také ohřeju vývar.
5.
K opečené cibuli vhodím kroupy a zaliju vývarem, přiklopím poklicí a nechám vařit do poloměkka. Kolem 30 minut.
6.
Žampiony si očistím – nikdy je nemetu pod vodou. Jen nožem odstraním případné nečistoty. Nakrájím je na čtvrtky, pokud mám menší žampiony.
7.
Na pánvi rozehřeju olej a plátek másla. Vhodím na plátky nakrájený česnek, zbylý tymián a pokrájené žampiony.
8.
Společně zprudka opékám asi 5 minut. Potřebuju, aby se houby rychle opekly, ale aby nezačaly pouštět vodu. Na konec podle chuti osolím.
9.
Uvařené kroupy odstavím z plotny, vylovím tymián (ten už zahodím), vhodím na kostky pokrájené studené máslo i většinu nastrouhaného parmezánu.
10.
Promíchám, aby se máslo rozpustilo, vmíchám opečené žampiony i hrášek. Pokud je potřeba, dosolím.
11.
Na talíři dozdobím parmezánem a zakápnu olivovým olejem.
Doba přípravy
45 minut + 2–4 hodiny na namočení krup
Počet porcí
4
TIP
Dejte zeleninový vývar místo kuřecího a máte super vegetariánské jídlo