Ječné kroupy se často přidávají jen do zabijačkové polévky anebo do vánočního houbového kuby, a to je škoda. Je to velmi levná surovina, která je navíc téměř bez lepku a obsahuje spousty vlákniny, i díky které se budete dlouho cítit sytí.
A i když se jedná o velmi tradiční českou surovinu, mě baví v kombinaci s pečenou dýní, spálenými paprikami a hlavně dresinkem s uzenou paprikou, která je naopak typická například pro španělskou kuchyni. Pro podzimní vaření se kroupy i uzená paprika náramně hodí.
Co potřebuju?
- 190 g ječných krup
- půlka malé dýně Hokkaido (cca 350 g)
- 2 lžičky uzené papriky
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
- 6 naložených rajčat v oleji
- 2 červené papriky
- hrst černých oliv
- 2 jarní cibulky
- feta k podávání
Dresink
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce medu
- 1 lžička uzené papriky
- sůl
Jak vařím?
1.
Kroupy si namočím do studené vody alespoň na dvě hodiny. Následně je propláchnu pod tekoucí vodou a uvařím je doměkka v nové vodě, kterou lehce osolím. Trvalo mi to asi 15 minut.
2.
Uvařené kroupy znovu propláchnu a odložím na později.
3.
Upeču si dýni. Troubu si zapnu na 180 stupňů. Dýni omyju, rozpůlim a vydlabu. Vůbec ji neloupu. Pokrájím ji na cca 3centimetrové kostky.
4.
Dýni dám do zapékací misky, lehce osolím, zasypu uzenou paprikou a zakápnu lžíci oleje. Promíchám a dám péct na 25 minut.
5.
Dalším krokem jsou papriky. Ty jen omyju a dávám je do co nejvíc rozpálené trouby. Peču je kolem 15 minut. Občas otočím. Cílem je paprikám zcela spálit slupku. Až budou papriky po celém povrchu spálené, přendám je do sáčku a nechám je zapařit.
6.
Až papriky lehce zchladnou, jednoduše sloupnu spálenou slupku, vyndám i semínka a případnou tekutinu sliju pryč. Papriky pak nakrájím na proužky.
7.
Připravím si dresink. Česnek utřu s trochou soli, případně jej nastrouhám. Do uzaviratelné skleničky dám med, olej, citrónovou šťávu, přidám i česnek i uzenou pariku a lehce osolím. Sklenici zavřu a pořádně proklepu, až vytvořím hladký dresnik. Ochutnám a případně ještě dosolím.
8.
Nyní už si jen pokrájím olivy na půlky (pokud mám menší olivy, nechávám je vcelku). Jarní cibulku nakrájím na tenké proužky. Sušená rajčata pokrájím na větší kousky.
9.
Do velké mísy dám kroupy, pečenou dýni, papriky, olivy, jarní cibulku i sušená rajčata. Zaliju dresinkem a promíchám.
10.
Podávám zakápnuté citrónem a hojně ještě posypu fetou.
Doba přípravy
45 minut + namáčení krup
Počet porcí
3–4
Veganská verze
Stačí vynechat fetu na závěr
Tohle je luxusní salát! Moc děkuju za recept😊
Děkuju! Mám radost, že chutnal 🙂