Tvaroh s mákem se běžně potkávají na svatebních koláčcích anebo na kynutých koláčích. V tomhle koláči se setkávají na křehkém těstě, které je skvělým základem pro sladké i slané koláče.
A abych ulehčila našemu svědomí, těsto je připravené z celozrnné špaldové mouky. Pokud se jí bojíte, sáhněte po klasické hladké mouce.
Co potřebuju?
Těsto
- 100 g studeného másla
- 210 g celozrnné špaldové mouky
- 1 žloutek
- špetka soli
- 2–3 lžíce ledové vody
Náplň
- 180 g mletého máku
- 180–200 ml plnotučného másla
- 110 g moučkového cukru
- 500 g polotučného tvarohu
- 2 žloutky
Jak peču?
1.
Připravím si křehké těsto. Do větší mísy proseju mouku, lehce osolím, vyklepnu žloutek a přihodím i na kostky pokrájené studené máslo. Konečky prstů rychle máslo a žloutek zapracovávám do mouky, až se vytvořím sypkou hrudkovitou směs.
2.
Přiliju ledovou vodu a rychle zpracuju na hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dám odležet do lednice alespoň na hodinu.
3.
Dám si tvarohy na sítko a nechám je odkapat. Hodina jim bude stačit.
4.
Mák dám do kastrolu a zaliju mlékem. Na slabším plameni vařím asi 20 minut, až náplň zhoustne a mléko se vsákne. Makovou náplň dosladím 40 g moučkového cukru. Nechám vychladnout.
5.
Připravím si tvarohovou náplň – tvarohy promíchám se žloutky a 70 g moučkového cukru.
6.
Nechám si předehřívat troubu na 180 stupňů.
7.
Vyndám si těsto z lednice a nechám jej 5–10 minut v pokojové teplotě.
8.
Těsto lehce podsypu hladkou moukou a vyválím na plát tenký asi 7 mm.
9.
Formu si vymažu máslem anebo olejem a vložím do ní těsto. Prsty přimáčknu k okrajům. Přesahující okraje oříznu a naopak je doplním do míst, kde mi chybí.
10.
Na dno korpusu položím pečicí papír a vsypu na něj fazole (anebo jiné luštěniny), aby těsto zatížily. Společně s fazolemi dám korpus předpéct na 12 minut.
11.
Poté fazole i pečicím papír odstraním a naopak korpus naplním makovou náplní a na ni navrstvím náplň tvarohovou. Pomocí obráceného konce příboru obě vrstvy náplně lehce promíchám, aby vznikla pěkná mozaika.
12.
Koláč peču kolem 45 minut. Po upečení je nechám zcela vychladnout.
Doba přípravy
40 minut + 1 hodiny na odležení těsta
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm
Pečení
180 stupňů 1 hodina