Pomazánky jsou evergreeny k večeřím, když nevíte, co vařit anebo nemáte chuť stoupnout si k plotně. A pokud už jste se přejedli vajíčkových, sýrových a rybičkových pomazánek, zkuste sáhnout po luštěninách. Velmi dobře se s nimi pracuje, jsou perfektním základem a mají vysoký podíl bílkovin.

Co potřebuju?

  • 1 konzerva bílých máslových fazolí
  • 170 g mraženého hrášku
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • sůl

Jak dělám pomazánku?

1.
Slunečnicová semínka na sucho opeču na pánvi. Stačí 3 minuty.

2.
Fazole sliju a důkladně propláchnu.

3.
Mražený hrášek nasypu do sítka a přeliju vroucí vodou.

4.
Česnek oloupu, podélně rozpůlím a vyndám klíček, kvůli kterému bývá lidem po česneku těžko.

5.
Do nožového mixéru dám fazole, hrášek, česnek i semínka, zakápnu citrónem a osolím. Mixuju do konzistence, jaká se mi líbí. Pokud mixér nezvládá mixovat, trochu naředím vodou. Nakonec zjemním zakysanou smetanou.

6.
Podávám na opečeném chlebu anebo jako dip k zelenině.