![](https://www.buchtavtroube.cz/wp-content/uploads/2020/05/P5050016-1-scaled.jpg)
Pomazánky jsou evergreeny k večeřím, když nevíte, co vařit anebo nemáte chuť stoupnout si k plotně. A pokud už jste se přejedli vajíčkových, sýrových a rybičkových pomazánek, zkuste sáhnout po luštěninách. Velmi dobře se s nimi pracuje, jsou perfektním základem a mají vysoký podíl bílkovin.
Co potřebuju?
- 1 konzerva bílých máslových fazolí
- 170 g mraženého hrášku
- 100 g slunečnicových semínek
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce zakysané smetany
- sůl
Jak dělám pomazánku?
1.
Slunečnicová semínka na sucho opeču na pánvi. Stačí 3 minuty.
2.
Fazole sliju a důkladně propláchnu.
3.
Mražený hrášek nasypu do sítka a přeliju vroucí vodou.
4.
Česnek oloupu, podélně rozpůlím a vyndám klíček, kvůli kterému bývá lidem po česneku těžko.
5.
Do nožového mixéru dám fazole, hrášek, česnek i semínka, zakápnu citrónem a osolím. Mixuju do konzistence, jaká se mi líbí. Pokud mixér nezvládá mixovat, trochu naředím vodou. Nakonec zjemním zakysanou smetanou.
6.
Podávám na opečeném chlebu anebo jako dip k zelenině.
![](https://www.buchtavtroube.cz/wp-content/uploads/2020/05/P5050010-1-1024x576.jpg)
![](https://www.buchtavtroube.cz/wp-content/uploads/2020/05/unnamed_1-1024x576.jpg)
![](https://www.buchtavtroube.cz/wp-content/uploads/2020/05/unnamed-1024x576.jpg)