Tenhle dort je jedním slovem boží. Je jemný, lehký, osvěžující a nepečený. Ohromně se mi hodí pro nadcházející léto.

Je super jednoduchý na přípravu. Aby se ale povedl, je potřeba dodržet pár věcí:

  • Tvaroh musí být minimálně polotučný a ideálně několik hodin odkapaný
  • Do dortu přijde jen pevná kokosová dužina z kokosového mléka
  • A to nejhorší na konec – je potřeba jej nechat odpočívat v lednici přes noc

Slibuju, když vydržíte a dodržíte postup, po dortu se užerete.

Co potřebuju?

  • 200 g sušenek (já používám Lotus, ale perfektní budou i máslové)
  • 100 g másla
  • 500 g hóóódně vykapaného tvarohu (minimálně použijte polotučný)
  • 350 g vychlazené pevné kokosové složky z kokosového mléka z plechovky (mně se opakovaně dobře pracuje se značkou Aroy anebo Sense Coco)
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g velmi zralého manga (klidně i mražené)
  • kokosové lupínky na ozdobu

Jak “peču”?

1.
Začnu přípravou korpusu. Sušenky si rozmixuju anebo je dám do pevného pytlíku a pomocí pěsti nebo válečku na těsto je rozdrtím najemno.

2.
Máslo si rozpustím a přiliju k sušenkové drti. Pořádně promíchám, aby se máslo spojilo se sušenkami.

3.
Sušenkový základ vmačkám do dortové formy. U tohoto dortu jsem nechala sušenky jen na dně, ale klidně si můžete udělat i okraje.

4.
Formu se sušenkami dám do mrazáku alespoň na hodinu.

5.
Opravdu dobře odkapaný tvaroh smíchám s cukrem.

6.
Vrhnu se na kokosovou část – do dortu je potřeba použít jen pevnou část z kokosového mléka z plechovky. Stačí nechat mléko v lednici a pak kokosovou vodu slít (nevylívejte ji, klidně hned vypijte, anebo ji přidejte do smoothie).

7.
Kokosovou dužinu opatrně prošlehám, aby se rozbily velké kusy. Šlehejte opatrně, jinak si ohodíte půl kuchyně.

8.
K našlehanému kokosu postupně zašlehávám tvaroh.

9.
Tvarohovo-kokosovou směs naliju na sušenkový korpus a dám do lednice “upéct” přes noc.

10.
Velmi zralé mango jen ponorným mixérem umixuju a naliju na ztuhlý dort. Nemusíte lít na dort veškeré mango, část si nechte a přelijte si jím jednotlivé kousky. Zdobím kokosovými lupínky.

Délka přípravy
30 minut + 3 hodiny odkapání tvarohu + 8 hodin chlazení dortu

Velikost formy
18 cm