Housky, rohlíky, chleba, koláčky – je to něco tak obyčejného a přitom luxusního. Anebo já to tak vnímám. Možná je to tím, že jsme si všichni zvykli pro housky chodit do obchodu anebo v lepším případě do pekárny, doma je moc nepečeme. A to je škoda, protože není nad čerstvě upečenou housku s pořádným plátkem másla a boží domácí meruňkovou marmeládou. Máte chuť, co? Já rozhodně!
Co potřebuju?
- 15 g čerstvého droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 120 ml mléka
- 170 g hladké špaldové mouky
- 70 g hrubé mouky (anebo použijte 240 g polohrubé mouky celkem)
- 25 g změklého másla
- 1 vejce + trochu bílku na potření housek
- 0,5 lžičky soli
- 1 lžíce nemletého máku
Jak peču?
Z uvedeného množství jsem upekla 6 housek
1.
Začínám přípravou kvásku. Vezmu si menší misku, kam rozdrobím droždí a zaliju cca 80 ml vlažného mléka (teplota mléka by neměla být vyšší než 40 stupňů), přidám cukr a zasypu 1 lžící hladké mouky. Přikryju utěrkou a dám kynout na teplé místo (třeba na topení). Většinou stačí 20 minut.
2.
Do velké mísy dám mouku, přidám vzešlý kvásek, mléko, sůl, vajíčko a změklé máslo. Pomocí vařečky během několika minut vytvořím pružné, hladké a nelepivé těšto. Pokud máte robot s nástavcem typu hák, určitě jej použijte, ušetříte si pořádnou posilovnu.
3.
Hotové těsto trochu pomoučím, přikryju utěrkou a dám kynout na teplé místo tak na hodinu a půl. Anebo jej překryju potravinářskou fólií a dám přes noc do lednice – tak jsem postupovala já.
4.
Vykynuté těsto si přendám na kuchyňskou desku a rozdělím si jej na 6 stejných dílů. A každý díl pak rozkrájím na 3 kousky.
5.
Zapnu si troubu na 190 stupňů.
6.
Z jednotlivých kousků uválím podobně tlusté a dlouhé válečky. A vždy ze tří válečků upetu cop. Konce copu prsty zmáčknu k sobě. Upletený cop – housku dám na plech s pečicím papírem.
7.
Hotové housky nechám alespoň půl hodiny ještě kynout. Pak je potřu bílkem a posypu mákem.
8.
Housky peču asi 17 minut dozlatova.
9.
Jím ideálně s máslem, domácí marmeládou asi tak 4 minuty po vytažení z trouby.