Housky, rohlíky, chleba, koláčky – je to něco tak obyčejného a přitom luxusního. Anebo já to tak vnímám. Možná je to tím, že jsme si všichni zvykli pro housky chodit do obchodu anebo v lepším případě do pekárny, doma je moc nepečeme. A to je škoda, protože není nad čerstvě upečenou housku s pořádným plátkem másla a boží domácí meruňkovou marmeládou. Máte chuť, co? Já rozhodně!


Co potřebuju?

  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 120 ml mléka
  • 170 g hladké špaldové mouky
  • 70 g hrubé mouky (anebo použijte 240 g polohrubé mouky celkem)
  • 25 g změklého másla
  • 1 vejce + trochu bílku na potření housek
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 lžíce nemletého máku

Jak peču?

Z uvedeného množství jsem upekla 6 housek

1.
Začínám přípravou kvásku. Vezmu si menší misku, kam rozdrobím droždí a zaliju cca 80 ml vlažného mléka (teplota mléka by neměla být vyšší než 40 stupňů), přidám cukr a zasypu 1 lžící hladké mouky. Přikryju utěrkou a dám kynout na teplé místo (třeba na topení). Většinou stačí 20 minut.

2.
Do velké mísy dám mouku, přidám vzešlý kvásek, mléko, sůl, vajíčko a změklé máslo. Pomocí vařečky během několika minut vytvořím pružné, hladké a nelepivé těšto. Pokud máte robot s nástavcem typu hák, určitě jej použijte, ušetříte si pořádnou posilovnu.

3.
Hotové těsto trochu pomoučím, přikryju utěrkou a dám kynout na teplé místo tak na hodinu a půl. Anebo jej překryju potravinářskou fólií a dám přes noc do lednice – tak jsem postupovala já.

4.
Vykynuté těsto si přendám na kuchyňskou desku a rozdělím si jej na 6 stejných dílů. A každý díl pak rozkrájím na 3 kousky.

5.
Zapnu si troubu na 190 stupňů.

6.
Z jednotlivých kousků uválím podobně tlusté a dlouhé válečky. A vždy ze tří válečků upetu cop. Konce copu prsty zmáčknu k sobě. Upletený cop – housku dám na plech s pečicím papírem.

7.
Hotové housky nechám alespoň půl hodiny ještě kynout. Pak je potřu bílkem a posypu mákem.

8.
Housky peču asi 17 minut dozlatova.

9.
Jím ideálně s máslem, domácí marmeládou asi tak 4 minuty po vytažení z trouby.