I když se snažíme doma jíst zdravě. Pohanka, jáhly, zelenina, ovoce, polévky…, znáte to :). V pečení jsem trochu klasik, chuť a vůni másla ničím nenahradíš. Sem tam mám ale potřebu upéct i něco, co by se dalo klasifikovat jako zdravé.
Přesně do téhle kategorie bych šoupla i perník, který jsem “ozdravila” o strouhaná jablka a mrkev. Výsledkem je mokrý zákusek, který možná víc než perník chutná jako carrot cake :-D. Těžko říct, zda je to perník anebo mrkvový dort, ale dobrý je, to zase jo.
Co potřebuju?
- 3 jablka (o celkové hmotnosti 350 g před očištěním)
- 2 mrkve (o celkové hmotnosti 250 g před očištením)
- 180 g zakysané smetany
- 90 ml oleje
- 90 g cukru
- 50 g pohankových vloček
- 130 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce perníkového koření
- 1 lžíce kakaa
- 2 vejce
- špetka soli
Krém
- 250 g pořádně odkapaného tvarohu
- 200 g žervé
- 3 lžíce cukru
Jak peču?
1.
Zapnu si troubu na 170 stupňů.
2.
Jablka a mrkev oloupu, očistím a nastrouhám do velké mísy nahrubo.
3.
K mrkvi a jablkům rozklepnu vejce, přiliju olej a přidám i zakysanou smetanu. Promíchám.
4.
Následně přisypu i sypké ingredience – prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli, koření, kakao, vločky a cukr.
5.
Metlou promíchám v jednolité těsto, které vliju do čtvrecové formy vyložené pečicím papírem.
6.
Peču cca 55–60 minut. Výsledný perník zůstává uvnitř trochu vlhký. Nechám zcela vychladnout a mezitím si připravím krém.
7.
V misce utřu vykapaný tvaroh s žervé a cukrem.
8.
Krém navrstvím na perník a dám ztuhnout do lednice.