Víte, kde jsem se poprvé setkala s tiramisu? Ve filmu Shrek, jako fakt. Přesně jde o scénu, kdy osel vysvětluje Shrekovi, že by zlobři neměli být jako cibule, ale jako tiramisu, protože tiramisu má přeci každý rád :)). A asi je to pravda. Kdykoliv tiramisu připravuju, tak se po něm jen zapráší.

Příprava není moc složitá, jediné, na čem můžete shořet, jsou ingredience a jejich kvalita, resp. nekvalita. Takže až dostanete chuť na tiramisu, tak si sežeňte opravdu dobré mascarpone a dlouhé piškoty savoiardi.

Co potřebuju na 2 skleničky?

  • 250 g opravdu dobrého mascarpone
  • 100 ml espressa
  • 2 žloutky
  • 60 g cukru
  • 5 dlouhých piškotů savoiardi
  • 1 lžíce kakaa (používám zásadně Van Houten)

Jak “vařím”?

1.
2 hodiny před tím, než se rozhodnu připravovat tiramisu, si vyndám všechny suroviny z lednice, aby se srovnala jejich teplota.

2.
Uvařím si espresso a nechám vychladnout.

3.
V jedné míse utřu mascarpone s polovinou cukru.

4.
Nad vodní lázeň si dám mísu anebo kastrůlek, do kterého dám žloutky.

5.
Žloutky s druhou polovinou cukru šlehám metličkou tak 7–10 minut do světlé pěny. Dávám pozor, aby se voda nedotýkala mísy/kastrůlku a aby se nedstala ke žloutkům. Teplota žloutků by neměla překročit 60 stupňů, aby se žloutky nesrazily.

6.
Šleháním vytvořím velmi světlý, lehký a hladký krém. Krém nechám lehce zchladnout.

7.
K našlehaným žloutkům opatrně vmíchávám mascarpone.

8.
Nyní už jen seskládám tiramisu dohromady. Na dno každé skleničky dám jeden piškot (rozlomím), zaliju 2 lžícemi espressa. Poté dám 2 vrchovaté lžíce mascarpone krému. Pak 1,5 piškotu (nalámaného na větší kousky), zaliju 3 lžícemi espressa. Končím 2 lžícemi krému.

9.
Zasypu kakaem a sním.

TIP: do espressa můžete přidat lžíci vína Marsala anebo likéru Amaretto

Dodejte tiramisu novou úroveň domácími piškoty