Víte, kde jsem se poprvé setkala s tiramisu? Ve filmu Shrek, jako fakt. Přesně jde o scénu, kdy osel vysvětluje Shrekovi, že by zlobři neměli být jako cibule, ale jako tiramisu, protože tiramisu má přeci každý rád :)). A asi je to pravda. Kdykoliv tiramisu připravuju, tak se po něm jen zapráší.
Příprava není moc složitá, jediné, na čem můžete shořet, jsou ingredience a jejich kvalita, resp. nekvalita. Takže až dostanete chuť na tiramisu, tak si sežeňte opravdu dobré mascarpone a dlouhé piškoty savoiardi.
Co potřebuju na 2 skleničky?
- 250 g opravdu dobrého mascarpone
- 100 ml espressa
- 2 žloutky
- 60 g cukru
- 5 dlouhých piškotů savoiardi
- 1 lžíce kakaa (používám zásadně Van Houten)
Jak “vařím”?
1.
2 hodiny před tím, než se rozhodnu připravovat tiramisu, si vyndám všechny suroviny z lednice, aby se srovnala jejich teplota.
2.
Uvařím si espresso a nechám vychladnout.
3.
V jedné míse utřu mascarpone s polovinou cukru.
4.
Nad vodní lázeň si dám mísu anebo kastrůlek, do kterého dám žloutky.
5.
Žloutky s druhou polovinou cukru šlehám metličkou tak 7–10 minut do světlé pěny. Dávám pozor, aby se voda nedotýkala mísy/kastrůlku a aby se nedstala ke žloutkům. Teplota žloutků by neměla překročit 60 stupňů, aby se žloutky nesrazily.
6.
Šleháním vytvořím velmi světlý, lehký a hladký krém. Krém nechám lehce zchladnout.
7.
K našlehaným žloutkům opatrně vmíchávám mascarpone.
8.
Nyní už jen seskládám tiramisu dohromady. Na dno každé skleničky dám jeden piškot (rozlomím), zaliju 2 lžícemi espressa. Poté dám 2 vrchovaté lžíce mascarpone krému. Pak 1,5 piškotu (nalámaného na větší kousky), zaliju 3 lžícemi espressa. Končím 2 lžícemi krému.
9.
Zasypu kakaem a sním.
TIP: do espressa můžete přidat lžíci vína Marsala anebo likéru Amaretto