Tiramisu patří mezi nejoblíbenější dezerty mého manžela. Není proto divu, že mascarpone mívám doma v zásobě pravidelně. Říkala jsem si, že krém už mám podle svých představ, ale chtělo by to ještě připravovat tiramisu z domácích piškotů. Chvíli jsem googlila, uložila si pár receptů, trochu si je upravila dle svých představ a zásob doma a pustila se do pečení savoiardů, tedy speciálních dlouhých piškotů, které jsou vevnitř měkké a na povrchu křupavé a perfektně přijímají tekutiny. Co vám budu povídat, tiramisu získalo nový rozměr 🙂

Já jej ráda připravuju jako jednoporcovky do skleniček, ale klidně využijte i jinou skleněnou nádobu, odkud pak budete moc jíst tiramisu polévkovou lžící (to má taky svoje kouzlo).

Co potřebuju?

Savoiardi (cca 15 piškotů)

  • 2 vejce
  • 55 g cukru (krystal anebo i třtinový)
  • 1,25 lžíce bramborového škrobu
  • 65 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vrchovatá lžíce moučkového cukru

Tiramisu

  • 250 g mascarpone
  • 2 žloutky
  • 60 g cukru
  • 100 ml espressa
  • 1 lžíce amaretta
  • 1 lžíce kakaa (doporučuju Van Houten)
  • 7–8 piškotů savoiardi

Jak peču?

SAVOIARDI
1.
Vajíčka si vyndám alespoň hodinu před tím, než začnu piškoty připravovat z lednice.

2.
Oddělím si žloutky od bílků. A také si zapnu troubu na 175 stupňů.

3.
Bílky vyšlehám se špetkou soli a krystalovým cukrem do pevného sněhu.

4.
Žloutky jen lehce prošplhám vidličkou.

5.
Žloutky jemně vmíchám do ušlehaného sněhu.

6.
Do sněhu proseju mouku s bramborovým škrobem. A lehce vmíchám. Výsledné těsto je hodně nadýchané.

7.
Těsto přendám do cukrářského sáčku a na velký plech s pečicím papírem nastříkám cca 8 cm dlouhé piškoty. Já jich měla 15.

8.
Piškoty zasypu polovinou moučkového cukru a nechám 5 minut zaschnout.

9.
Po 5 minutách na piškoty proseju zbylý moučkový cukr.

10.
Peču 15 minut a nechám zcela vychladnout.

TIRAMISU
1.
Vejce i mascarpone si vyndám z lednice a uvařím si espresso a nechám jej vychladnout.

2.
Na sporák si dám hrnec s horkou vodou, nad který pak umístím mísu, ve které budu šlehat žloutky s polovinou cukru. Voda se nesmí dotýkat mísy se žloutky.

3.
Mascarpone si utřu s polovinou cukru.

4.
Žloutky s druhou polovinou cukru šlehám metličkou tak 7–10 minut do světlé pěny. Dávám pozor, aby se voda nedotýkala mísy/kastrůlku a aby se nedostala ke žloutkům. Teplota žloutků by neměla překročit 60 stupňů, aby se žloutky nesrazily.

5.
Vyšlehané žloutky nechám zchladnout a poté do nich jemně vmíchám mascarpone.

6.
Vezmu si 2 větší anebo 3 menší skleničky. Na dno každé skleničky nalámu 1–1,5 piškotu.

7.
Espresso promíchám s amarettem a na každý piškot naliju 2 lžíce espressa. Na piškoty navrším 2 lžíce mascarpone.

8.
Druhou vrstvu tvoří 1,5 piškotu. Opět jej zaliju 2 lžícemi espressa a následně je překryju 2 lžícemi mascarpone. Nakonec už jen posypu kakaem.

První vrstva piškotů s kávou
Následuje vrstva krému z mascarpone
Další vrstva z piškotů zalitých kávou
Poslední vrstvou je vždycky krém
Finální touch dodá kakao

Délka přípravy
30 minut piškoty, 25 minut tiramisu

Teplota pečení piškotů
175 stupňů

Počet porcí
3 skleničky