Bublanina pro mne představuje esenci léta. Jednoduchá litá buchta, se kterou se nemusíte moc babrat, protože fantastickou chuť obstará ovoce plné slunce. Na chuťově plném ovoci bublanina stojí i padá. Dejte si proto záležet, že saháte jen po ovoci, které je skutečně zralé. A je nakonec jedno, jestli to budou třešně, višně, jahody, rybíz anebo kombinace.

Tahle bublanina je oproti klasickým receptům kokosová. Měla jsem náladu vylepšit klasické těsto běžně složené jen z mouky a vajec. A musím se pochválit, protože výsledek byl báječný.

Co potřebuju?

  • 3 vejce
  • 150 třtinového cukru
  • 120 ml oleje
  • 150 ml rýžovo-kokosového mléka
  • 150 g kokosu
  • 100-150 g špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 400 g vypeckovaných třešní

Jak peču?

1.
Troubu si předehřeju na 170 stupňů (horní i spodní ohřev). Všechny ingredience si včas vyndám z lednice, aby se srovnaly jejich teploty.

2.
Hodně dobře vyšlehám 3 vejce. Opradu to chce šlehat dlouho. Ideálně vytáhněte robota a nechte vejce vyšlehat do nadýchané a světlé pěny. Obvykle šlehám alespoň 7 minut. Poté postupně přisypávám cukru a zašlehávám.

3.
Totéž dělá s olejem, který liju k vejcím s cukrem malým pramínkem. Pak přilévám mléko. Pozor, těsto hodně zřídne. Nakonec už jen vmíchám kokos smíchaný s jedlou sodou a dle potřeby přisypávám mouku. Výsledné těsto se do formu musí nalít, ale určitě je hustší než těsto na palačinky.

4.
Používám skleněnou formu o průměru 20 cm na 20 cm. Formu vyložím pečicím papírem a vliju těsto, které zasypu vypeckovanými třešněmi. Elegantnější by byly třešně s peckami, ale ty manžel velmi nerad vyndavá :-).

5.
Peču asi 50 až 60 minut. Výsledná bublanina je nadýchaná a díky kokosu není vůbec dusivá.

TIP
Množství mouky záleží na velikosti vajíček, jak moc je našlehám i na mléku, které používám. Určitě můžete sáhnout i po jiném rostlinném anebo obyčejném kravském mléce.