Velmi často, když se chystám péct, se manžel ptá, jestli bude koláč/buchta/dort s tvarohem. Je to jednoduché. Tvaroh má hodně bílkovin, je zdravý a je dietní, alespoň v jeho představách. Mně nevadí, mu vyjít vstříc a vždy vymyslet něco, do čeho propašuju pořádnou dávku tvarohových bílkovin.
Co potřebuju?
Korpus
- 150 g změklého másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 70 g třtinového cukru
- 250 až 270 g hladké špaldové mouky
Náplň
- 500 g měkkého polotučného tvarohu (vykapaného)
- 60 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (anebo vanilkového pudinkového prášku)
- 10 až 12 zralých meruněk
Drobenka
- 50 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 50 g nahrubo nasekaných mandlí
- 80 g hladké špaldové mouky
Jak peču?
1.
Troubu si předehřeju na 170 stupňů (horní i spodní ohřev). Všechny ingredience si včas vyndám z lednice, aby se srovnaly jejich teploty. Máslo a tvaroh o něco dřív. Máslo potřebuji skutečně měkké a tvaroh zase chci dát řádně vykapat.
2.
Začínám přípravou korpusu/těsta. Změklé máslo utřu s cukrem a vejcem. Přidám mouku s práškem do pečiva a vytvořím hladké nelepivé těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dám na půl hodiny do lednice.
3.
Pak se pustím do přípravy tvarohové náplně. Tvaroh jednoduše rozmíchám s tvarohem a moučkovým cukrem, který jsem si předtím promíchala s kukuřičným škrobem.
4.
Teď už mi zbývá jen omýt a vypeckovat meruňky. Pokud nemám obrovské meruňky, nechávám je na půlky. Poslední vrstvou koláče je drobenka. Prsty vytvořím z cukru, másla, mouky a mandlí hrudkatou směs, kterou posypu vršek koláče.
5.
Vyndám těsto z lednice a vyválím ho na tenčí plát. Trochu se mi trhalo, takže jsem s ním pak koláčovou formu trochu “vylepovala” :). Mám koláčovou formu s odjímatelným dnem, pokud ji nemáte, tak tuhle drobnou vychytávku skutečně doporučuji. I tak je lepší formu vymazat anebo použít pečicí papír, ten já osobně preferuji. Vyválené těsto jsem přenesla do formy vyložené pečicím papírem a potrhané části umně zadělala. Celý povrch propíchám vidličkou a dám péct na cca 15 minut.
6.
Do předpečeného kurpusu vliju tvarohovou náplň a vnořím půlky meruněk. Nakonec posypu mandlovou drobenkou a dám péct asi na 50 minut.
Občas je to těžké, speciálně pro mého manžela, ale skutečně doporučuji nechat koláč zcela vychladnout, jinak se vám tvarohová náplň úplně rozteče.