Venku je dnes kolem 30 stupňů, a i když mám víc než často šílené nápady, zapínat troubu rozhodně nehodlám (vlastně kecám, nakonec jsem pekla sušenky :)). Manžel je rád, když je doma v ledničce anebo v troubě vždy něco sladkého. Dneska jsem vybrala jednoduchý, efektní a příjemně osvěžující dezert/dort, který se nepeče a navíc se servíruje ve skleničce.

Co potřebuju?

Na spodní vrstvu

  • 80 g rozpuštěného másla
  • 150 g nadrcených sušenek (použila jsem oříškové BeBe Dobré ráno)

    Na tvarohovou vrstvu

    • 250 ml 33% smetany ke šlehání
    • 500 g měkkého polotučného tvarohu
    • cca 3 lžíce třtinového cukru

    Ovoce

    • maliny, borůvky, jahody… – cokoliv máte rádi, já měla asi 100 g čerstvých malin a 250 g borůvek

    Jak peču zastudena?

    1.
    Do rozehřátého a trochu už vychladlého másla přidám nadrcené sušenky, promíchám v jednotnou sypkou hmotu, kterou vysypu na dno skleniček. Mně toto množství vyšlo na pět skleniček o objemu 250 ml.

    2.
    Studenou smetanu vyšlehám dotuha (pozor nepřešlehat na máslo), přidám cukr a zašlehám, postupně vešlehávám tvaroh, až mám hladký nadýchaný krém.

    3.
    Postupně začnu rozdělovat do skleniček. Cca 2 až 3 lžíce tvarohového krému dám na jemně upěchovanou sušenkovou vrstvu, pak zasypu ovoce, na to krém a končím ovoce. Vyšlo mi to na 2 vrstvy krému a 2 vrstvy ovoce.

    4.
    Skleničkové dezerty jsou ohromně vděčné. Vypadají elegantně. Pokud je podáváte na večeři s přáteli, nemusíte se stresovat krájením dortu. A když je dáte do uzavíratelných skleniček, máte hned skvělou svačinu.