
Recept, který znáte možná od svých babiček. Recept, který si podle mě zaslouží menší upgrade v podobě chuťově zábavnějšího a výživnějšího korpusu. Dáte mu šanci?


Doba přípravy | 30 minut + 60 minut pečení
Forma na pečení | dortová forma o průměru 18 cm
Recept je vegetariánský
Ingredience
Korpus
- 50 g másla
- 150 g ovesných vloček
- 70 g ořechů (já měla opražené mleté lískové)
- 50 g medu (můžete použít i čekankový sirup)
Tvarohová náplň
- 750 g plnotučného tvarohu ve vaničce (můžete použít i polotučný)
- 3 vejce
- 90 g třtinového cukru (opět můžete použít čekankový sirup)
- 2 lžíce kakaa holandského typu
Postup
- Začínám tím, že si tvaroh přendám do sítka a nechám ho alespoň 4 hodiny odkapat. Klidně i v lednici přes noc.
- Připravím korpus. Rozpustím máslo a nechám ho chvíli zchladnout. V mezičase si rozmixuju vločky a oříšky. 3. Přiliju máslo a med a znovu promixuju.
- Dno formy vyložím pečicím papír. Základ na těsto vysypu do dortové formy. Lžící těsto upěchuju na dno i boky dortové formy. Dám do lednice.
- Začnu si předhřívat troubu na 165 °C (horní a spodní ohřev) a pustím se do přípravy náplně.
- Připravím si dvě mísy. Do jedné mísy dám žloutky, vykapané tvarohy a cukr. Do druhé (velmi dobře vymyté) mísy dám bílky, které se špetkou soli vyšlehám do pevného sněhu. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balonové metly.
- Sníh pomocí stěrky lehce zapracovávám do tvarohové směsi.
- Polovinu tvarohové náplně přendám do další mísy, kam vsypu kakao a promíchám.
- Vyndám korpus z lednice a postupně do jeho středu střídám po lžících světlou a tmavou náplň.
- Před vložením dortu do trouby s ním párkrát lehce bouchnu o pracovní desku, aby v náplni nezůstaly vzduchové bubliny.
- Peču asi 1 hodinu.
- Před krájením nechám dort zcela vychladnout. Uchovávám v lednici.
Pokud si chcete zjednodušit práci, ušlehejte celá vejce do pěny s cukrem a poté zapracujte vykapaný tvaroh se špetkou soli.













