Recept, který znáte možná od svých babiček. Recept, který si podle mě zaslouží menší upgrade v podobě chuťově zábavnějšího a výživnějšího korpusu. Dáte mu šanci?


Doba přípravy | 30 minut + 60 minut pečení

Forma na pečení | dortová forma o průměru 18 cm

Recept je vegetariánský 


Ingredience

Korpus

  • 50 g másla
  • 150 g ovesných vloček
  • 70 g ořechů (já měla opražené mleté lískové)
  • 50 g medu (můžete použít i čekankový sirup)

Tvarohová náplň

  • 750 g plnotučného tvarohu ve vaničce (můžete použít i polotučný)
  • 3 vejce
  • 90 g třtinového cukru (opět můžete použít čekankový sirup)
  • 2 lžíce kakaa holandského typu

Postup

  1. Začínám tím, že si tvaroh přendám do sítka a nechám ho alespoň 4 hodiny odkapat. Klidně i v lednici přes noc.
  2. Připravím korpus. Rozpustím  máslo a nechám ho chvíli zchladnout. V mezičase si rozmixuju vločky a oříšky. 3. Přiliju máslo a med a znovu promixuju. 
  3. Dno formy vyložím pečicím papír. Základ na těsto vysypu do dortové formy. Lžící těsto upěchuju na dno i boky dortové formy. Dám do lednice. 
  4. Začnu si předhřívat troubu na 165 °C (horní a spodní ohřev) a pustím se do přípravy náplně.
  5. Připravím si dvě mísy. Do jedné mísy dám žloutky, vykapané tvarohy a cukr. Do druhé (velmi dobře vymyté) mísy dám bílky, které se špetkou soli vyšlehám do pevného sněhu. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí balonové metly. 
  6. Sníh pomocí stěrky lehce zapracovávám do tvarohové směsi.
  7. Polovinu tvarohové náplně přendám do další mísy, kam vsypu kakao a promíchám.
  8. Vyndám  korpus z lednice a postupně do jeho středu střídám po lžících světlou a tmavou náplň. 
  9. Před vložením dortu do trouby s ním párkrát lehce bouchnu o pracovní desku, aby v náplni nezůstaly vzduchové bubliny. 
  10. Peču asi 1 hodinu.
  11. Před krájením nechám dort zcela vychladnout. Uchovávám v lednici. 

Pokud si chcete zjednodušit práci, ušlehejte celá vejce do pěny s cukrem a poté zapracujte vykapaný tvaroh se špetkou soli.