
Tiramisu má prý každý rád. Osobně je pro mě na horké léto až moc těžký dezert, proto jsem vytvořila tuto odlehčenou variantu s pistáciemi a svěžími jahodami.


Doba přípravy | 15 minut
Objem skleniček | 250 ml
Počet porcí | 4
Recept je vegetariánský.
Ingredience na 4 skleničky o objemu 250 ml
- 125 g pistácií | slevový kód BUCHTAVTROUBE
- 60–80 ml javorového sirupu nebo jiného oblíbeného sladidla
- 250 g mascarpone
- 500 g polotučného nebo tučného tvarohu ve vaničce
- 400 g čerstvých jahod
- šťáva z ½ citronu
- špetka soli
- 6 dlouhých cukrářských piškotů
Na zdobení
- topping z lyofilizovaných jahod nebo lyofilizované jahody | slevový kód BUCHTAVTROUBE
- sekané pistácie | slevový kód BUCHTAVTROUBE
- čerstvé jahody
Postup
- Pistácie nasypu do nožového nebo jiného výkonného mixéru a rozmixuju co nejvíc najemno. Ideálně až do konzistence másla.
- Poté přiliju javorový sirup a znovu společně promixuju. Dám stranou.
- Do velké mísy dám mascarpone, tvarohy a cca ⅔ pistáciového másla. Společně promixuju – nejlépe to jde balónovou metlou. Dám stranou.
- Jahody omyju, odkrájím stopky a dám do misky, kde je například vidličkou rozmačkám. Ochutím je citronovou šťávou a špetkou soli. Promíchám.
- Do každé skleničky dám na dno 3 půlky piškotu, na ně dám několik lžic rozmačkaných jahod. Poté dám vrstvu pistáciovo-tvarohového krému. Uhladím. Na to dám cca 1 lžíce pistáciového másla. A na závěr přidám znovu lžíci pistáciovo-tvarohového krému. Znovu uhladím.
- Posypu drcenými lyofilizovanými jahodami (toppingem), sekanými pistáciemi a čerstvými jahodami.




Tipy na obměny
- Pokud chcete dezert ještě více odlehčit, vynechte zcela mascarpone a použijte jen tvaroh.
- Místo jahod se do dezertu hodí i maliny, borůvky nebo ostružiny.
