Tiramisu má prý každý rád. Osobně je pro mě na horké léto až moc těžký dezert, proto jsem vytvořila tuto odlehčenou variantu s pistáciemi a svěžími jahodami. 


Doba přípravy | 15 minut
Objem skleniček | 250 ml
Počet porcí | 4 
Recept je vegetariánský.


Ingredience na 4 skleničky o objemu 250 ml

  • 125 g pistácií | slevový kód BUCHTAVTROUBE
  • 60–80 ml javorového sirupu nebo jiného oblíbeného sladidla
  • 250 g mascarpone
  • 500 g polotučného nebo tučného tvarohu ve vaničce
  • 400 g čerstvých jahod
  • šťáva z ½ citronu
  • špetka soli
  • 6 dlouhých cukrářských piškotů

Na zdobení


Postup

  1. Pistácie nasypu do nožového nebo jiného výkonného mixéru a rozmixuju co nejvíc najemno. Ideálně až do konzistence másla. 
  2. Poté přiliju javorový sirup a znovu společně promixuju. Dám stranou. 
  3. Do velké mísy dám mascarpone, tvarohy a cca ⅔ pistáciového másla. Společně promixuju – nejlépe to jde balónovou metlou. Dám stranou. 
  4. Jahody omyju, odkrájím stopky a dám do misky, kde je například vidličkou rozmačkám. Ochutím je citronovou šťávou a špetkou soli. Promíchám. 
  5. Do každé skleničky dám na dno 3 půlky piškotu, na ně dám několik lžic rozmačkaných jahod. Poté dám vrstvu pistáciovo-tvarohového krému. Uhladím. Na to dám cca 1 lžíce pistáciového másla. A na závěr přidám znovu lžíci pistáciovo-tvarohového krému. Znovu uhladím.
  6. Posypu drcenými lyofilizovanými jahodami (toppingem), sekanými pistáciemi a čerstvými jahodami. 

Tipy na obměny

  • Pokud chcete dezert ještě více odlehčit, vynechte zcela mascarpone a použijte jen tvaroh. 
  • Místo jahod se do dezertu hodí i maliny, borůvky nebo ostružiny.