
Ať už Valentýna slavíte nebo ne, ty nejlepší kefírové lívance vám zpříjemní jakkoliv náročné ráno.


Počet lívanců | 10–12 o velikosti dlaně
Doba přípravy | 30 minut při pečení lívanců bez formiček a nesmysl dlouho, když pečete srdíčka postupně 🙂
Recept je vegetariánský
Ingredience
Lívance
- 270 ml kefíru
- 2 vejce
- 85 g hladké špaldové mouky
- 50 g minutových ovesných vloček
- 25 g třtinového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
- hrst lyofilizovaných malin
- 1 lžíce rostlinného oleje na opékání
Malinový pribináček
- 250–500 g tučného tvarohu ve vaničce
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- hrst lyofilizovaných malin
K podávání
- čerstvé ovoce
- křupavé maliny v čokoládě
- křupavé ovoce a ořechy
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Neváhejte využít slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.
Dala jsem dohromady seznam svých největších oblíbenců. Najdete tam také přehled všech receptů, které jsem za poslední 2 roky pro Mixit vytvořila. Najdete tam i spousty vánoční inspirace, ať už na cukroví, tak na jedlé dárky.
Postup
Lívance
- Všechny suroviny odměřím a dám do nožového mixéru.
- Rozmixuju na hladké těsto.
- Dám na sporák rozehřívat pánev. Do pánve vliju olej a rozliju ho po celé pánvi.
- Do pánve položím formičku ve tvaru srdce a vliju do ní těsto. Lívanec opékám na nižší teplotu a poté ho opatrně obrátím a opékám z druhé strany.
- Takhle upeču i ostatní lívance.
- Podávám malinovým pribináčkem a dalšími valentýnskými drobnostmi od @mixit
Malinový pribináček
- Tvaroh přendám do sítka a nechám ho alespoň 2 hodiny nebo přes noc v lednici odkapat. Když dám více tvarohu než smetany, tak pribináček bude méně jemný a více tvarohový.
- Smetanu ušlehám ručním šlehačem nebo v robotu pomocí balonové metly dotuha.
- Osladím a přidám nadrcené lyofilizované maliny a také odkapaný tvaroh. Zašlehám.




Jak udělat lívance nadýchanější?
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky smíchejte s kefírem, moukou, vločkami, cukrem a nadrcenými lyofilizovanými malinami. Kypřicí prášek nedávejte. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu se špetkou cukru zvlášť. Sníh z bílků opatrně zapracujte do kefírového těsta.