Mezi ochutnáváním vanilkových rohlíčků a kakaových pracen jistě přijde chuť i na něco slané. Přesně pro tyhle příležitosti tu jsou snadné parmazánové tyčinky doplněné o vynikající dip z dýňového pesta.
Tyčinky vás budou bavit na Vánoce, ale i jako občerstvení na Nový rok.
Co potřebuju?
Parmazánové tyčinky
- 45 g parmazánu
- 120 g studeného másla
- 1 lžičku cukru
- 1/2 lžičky soli
- 170 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na podsypání
- 20 ml ledové vody
Dokončení
- 1 malé vejce nebo jen žloutek
- dýňová semínka nebo nemletý mák
Dip s dýňovým pestem
- 100 g žervé
- 100 g polotučného tvarohu
- 100 g cottage
- 40 g dýňového pesta
- sůl
Jak peču?
Parmazánové tyčinky
- Do velké mísy najemno nastrouhám parmazán, přidám na malé kostičky nakrájené studené máslo, cukr, sůl a mouku.
- Konečky prstů co nejrychleji zpracuju na sypkou drobenku. Je potřeba, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Vsáklo by do sebe moc mouky a výsledné tyčinky by nebyly křehké, ale tuhé.
- Přiliju část ledové vody a opět rychle zapracuju. Podle potřeby přiliju zbytek vody.
- Výsledné těsto je hladké a nelepí se. Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám jej alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Klidně tam může zůstat i přes noc.
- Než se pustím do vyvalování těsta, vyložím plech pečicím papírem a rozehřeju troubu na 200 stupňů.
- Poté si podsypu pracovní plochu moukou a vyválím těsto na plát o rozměrech cca 20 × 20 cm.
- Z plátu vyříznu libovolné proužky nebo tvary.
- Tyčinky položím na plech a potřu žloutkem nebo rozšlehaným vajíčkem. Posypu semínky.
- Peču 10–12 minut.
- Podávám například s dipem z dýňového pesta.
Dip z dýňového pesta
- Žervé, tvaroh a cottage rozmíchám s dýňovým pestem.
- Osolím podle chuti.
Doba přípravy
40 minut + odležení těsta
Množství tyčinek
1,5 velkého plechu
Recept jsem připravila v milé spolupráci s českou značkou AGRO-EL.