Mezi ochutnáváním vanilkových rohlíčků a kakaových pracen jistě přijde chuť i na něco slané. Přesně pro tyhle příležitosti tu jsou snadné parmazánové tyčinky doplněné o vynikající dip z dýňového pesta.

Tyčinky vás budou bavit na Vánoce, ale i jako občerstvení na Nový rok.


Co potřebuju?

Parmazánové tyčinky

  • 45 g parmazánu
  • 120 g studeného másla 
  • 1 lžičku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 170 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na podsypání 
  • 20 ml ledové vody

Dokončení

Dip s dýňovým pestem

  • 100 g žervé
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 100 g cottage
  • 40 g dýňového pesta
  • sůl

Jak peču?

Parmazánové tyčinky

  1. Do velké mísy najemno nastrouhám parmazán, přidám na malé kostičky nakrájené studené máslo, cukr, sůl a mouku. 
  2. Konečky prstů co nejrychleji zpracuju na sypkou drobenku. Je potřeba, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Vsáklo by do sebe moc mouky a výsledné tyčinky by nebyly křehké, ale tuhé.
  3. Přiliju část ledové vody a opět rychle zapracuju. Podle potřeby přiliju zbytek vody.
  4. Výsledné těsto je hladké a nelepí se. Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám jej alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Klidně tam může zůstat i přes noc.  
  5. Než se pustím do vyvalování těsta, vyložím plech pečicím papírem a rozehřeju troubu na 200 stupňů.
  6. Poté si podsypu pracovní plochu moukou a vyválím těsto na plát o rozměrech cca 20 × 20 cm.
  7. Z plátu vyříznu libovolné proužky nebo tvary.
  8. Tyčinky položím na plech a potřu žloutkem nebo rozšlehaným vajíčkem. Posypu semínky.
  9. Peču 10–12 minut.
  10. Podávám například s dipem z dýňového pesta.

Dip z dýňového pesta

  1. Žervé, tvaroh a cottage rozmíchám s dýňovým pestem.
  2. Osolím podle chuti.

Doba přípravy
40 minut + odležení těsta

Množství tyčinek
1,5 velkého plechu

Recept jsem připravila v milé spolupráci s českou značkou AGRO-EL.