Pokud bych měla jmenovat jídlo, kterého se nemůžu snad nikdy přejíst, byla by to nejspíš moje dýňovka. V druhé polovině srpna často přichází její premiéra. Mnoho a mnoho repríz probíhá tak do dubna. Jestli taky milujete dýňový krém, zkuste moje variace, třeba vás taky tak okouzlí.
Co potřebuju?
- 1 lžíci oleje (používám řepkový)
- 1 cibuli
- 1 dýni Hokkaido o váze cca 1 kg (váha před očištěním)
- 200 g červené čočky
- ¾ lžíce kari koření
- sůl
- 1 l kuřecího/zeleninového vývaru
- 300–400 ml kokosového mléka
Jak postupuju?
- Ve velkém hrnci rozehřeju olej.
- Cibuli oloupu a nakrájím nahrubo a vhodím restovat do hrnce.
- Zatím rozpůlím a vydlabu dýni. Dýni nakrájím na kusy a přihodím ji zarestovat do hrnce.
- Po cca 10 minutách přidám kari koření, lehce osolím, vsypu čočku a zaliju vývarem.
- Přivedu k varu a přiklopím poklicí. Vařím na ¾ výkonu sporáku asi 15 minut.
- Rozmixuju dohladka tyčovým mixérem a zjemním kokosovým mlékem. Případně dosolím.
- Podávám zakápnuté dýňovým olejem a posypané praženými dýňovými semínky.
Moje další oblíbené variace
- Místo kari koření ráda dávám 1 lžičku sušeného zázvoru nebo společně s cibulí zarestuju jemně pokrájený čerstvý zázvor.
- Ostrý říz dodá chilli. Lehce orientální chuť umí zase dodat římský kmín a uzená paprika.
- Sladkost naopak podtrhne přidání špetky skořice.
- Svěžest umí dodat na závěr vmíchaná citronová šťáva.
- Místo kokosového mléka se hodí klasická smetana. Pro odlehčenou verzi vařím spolu s čočkou a dýní konzervovaná rajčata. Smetanu už nedávám.
- Na polévku ráda sypu opražená semínka, slanou granolu nebo i opečenou cizrnu či tofu.
- Nejčastěji používám Hokkaido dýni, ale skvělá je i máslová nebo muškátová dýně. Dýni je možné dopředu upéct v troubě. Bezva je přidat i další druhy zeleniny jako jsou batáty, mrkve, brambory nebo pastiňák.
Doba přípravy
30–35 minut
Počet porcí
4–5