Velmi snadný recept, kdy v létě chcete připravit rychlou večeři a zároveň nechcete trávit mnoho času v kuchyni. Potřebujete jen pár kvalitních surovin – dobrou rybu, zralá rajčata, čerstvé bylinky. Vše naskládáte do pekáčku a než se ryba upeče, připravíte osvěžující kuskus.
V receptu používám mraženou tresku od Nowaca, konkrétně svíčkovou část. Filety jsou rovnoměrně vysoké (stejnoměrně se propečou), pevné, šťavnaté a bez kostí. Díky tomu, že je ryba zmrazena ihned po vylovení, je zaručena její čerstvost. Doporučuju rybu přendat z mrazáku do lednice 12 hodin před přípravou receptu.
Recept je vhodný pro přípravu v troubě nebo i na grilu. Oba způsoby přípravy popisuju v receptu níže.
Co potřebuju?
Pečená treska na rajčatech s tymiánem
- 800 g tresky (používám svíčkovou z Aljašské tresky od Nowaco, 2 balení)
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- 700 g cherry rajčat
- několik větviček čerstvého tymiánu
Osvěžující bylinkový kuskusový salát
- 120 g kuskusu
- 3 lžíce olivového oleje (1 lžíci do suchého kuskusu, zbytek na dokončení)
- 250 ml vroucí vody
- 1 citron
- 2 hrsti hladkolisté petrželky (bez stonků)
- ½ salátové okurky
Jak postupuju?
Pečená treska na rajčatech s tymiánem
- Tresku přendám z mrazáku do lednice ideálně 12 hodin před začátkem pečení.
- Tresku osuším papírovými utěrkami.
Příprava v troubě v pekáčku
- Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů.
- Do pekáčku naliju olivový olej, na dno pekáčku vyskládám jednotlivé filety, které osolím.
- Tresku zasypu cherry rajčaty (větší překrojím) a několika větvičkami tymiánu.
- Peču 35 minut. V mezičase si připravím kuskusový salát.
Příprava v troubě / na grilu
- Začnu předehřívat troubu na program gril na 210 stupňů nebo si předehřeju gril.
- Na pracovní plochu položím alobal ve dvou vrstvách. Na něj položím pečicí papír. Tento základ balíčku připravím ještě jednou, celkem budu mít 2 balíčky.
- Na střed pečicího papíru naliju olej, položím filety tresky, osolím, pokladu cherry rajčaty a větvičkami tymiánu.
- Všechny strany pečicího papíru přehnu dovnitř. To samé udělám s alobalem.
- Balíčky vložím na mřížku trouby nebo na gril a zavřu jej. Griluju asi 20 minut. Poté zkontroluju, zda je vše hotové.
Osvěžující bylinkový kuskusový salát
- Kuskus nasypu do širší mísy, díky tomu bude kuskus v nižší vrstvě a zůstane tak sypký.
- Kuskus zakápnu lžící olivového oleje, osolím a promíchám.
- Zaliju vroucí vodou, promíchám. Mísu zakryju pokličkou/talířem a nechám vodu vsáknout. Budou stačit 3–4 minuty. Poté kuskus načechrám vidličkou.
- Zchladlý kuskus ochutím citronovou šťávou, vsypu nasekanou petrželku a na malé kostičky nakrájenou okurku.
- Podávám vychlazené k pečené treskou.
Počet porcí
4
Doba přípravy
40 minut
Příprava v pekáčku
Pekáček o velikosti 15 × 22 cm pro 400 g tresky nebo pekáček o velikosti 20 × 30 cm pro 800 g tresky
Příprava na grilu
2 balíčky po 400 g tresky
Recept vznikl ve spolupráci s Nowaco