Velmi snadný recept, kdy v létě chcete připravit rychlou večeři a zároveň nechcete trávit mnoho času v kuchyni. Potřebujete jen pár kvalitních surovin – dobrou rybu, zralá rajčata, čerstvé bylinky. Vše naskládáte do pekáčku a než se ryba upeče, připravíte osvěžující kuskus.

V receptu používám mraženou tresku od Nowaca, konkrétně svíčkovou část. Filety jsou rovnoměrně vysoké (stejnoměrně se propečou), pevné, šťavnaté a bez kostí. Díky tomu, že je ryba zmrazena ihned po vylovení, je zaručena její čerstvost. Doporučuju rybu přendat z mrazáku do lednice 12 hodin před přípravou receptu. 

Recept je vhodný pro přípravu v troubě nebo i na grilu. Oba způsoby přípravy popisuju v receptu níže.


Co potřebuju?

Pečená treska na rajčatech s tymiánem

Osvěžující bylinkový kuskusový salát

  • 120 g kuskusu
  • 3 lžíce olivového oleje (1 lžíci do suchého kuskusu, zbytek na dokončení)
  • 250 ml vroucí vody
  • 1 citron
  • 2 hrsti hladkolisté petrželky (bez stonků)
  • ½ salátové okurky

Jak postupuju?

Pečená treska na rajčatech s tymiánem

  1. Tresku přendám z mrazáku do lednice ideálně 12 hodin před začátkem pečení.
  2. Tresku osuším papírovými utěrkami.

Příprava v troubě v pekáčku

  1. Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů. 
  2. Do pekáčku naliju olivový olej, na dno pekáčku vyskládám jednotlivé filety, které osolím. 
  3. Tresku zasypu cherry rajčaty (větší překrojím) a několika větvičkami tymiánu. 
  4. Peču 35 minut. V mezičase si připravím kuskusový salát.

Příprava v troubě / na grilu 

  1. Začnu předehřívat troubu na program gril na 210 stupňů nebo si předehřeju gril. 
  2. Na pracovní plochu položím alobal ve dvou vrstvách. Na něj položím pečicí papír. Tento základ balíčku připravím ještě jednou, celkem budu mít 2 balíčky. 
  3. Na střed pečicího papíru naliju olej, položím filety tresky, osolím, pokladu cherry rajčaty a větvičkami tymiánu. 
  4. Všechny strany pečicího papíru přehnu dovnitř. To samé udělám s alobalem. 
  5. Balíčky vložím na mřížku trouby nebo na gril a zavřu jej. Griluju asi 20 minut. Poté zkontroluju, zda je vše hotové. 

Osvěžující bylinkový kuskusový salát

  1. Kuskus nasypu do širší mísy, díky tomu bude kuskus v nižší vrstvě a zůstane tak sypký.
  2. Kuskus zakápnu lžící olivového oleje, osolím a promíchám. 
  3. Zaliju vroucí vodou, promíchám. Mísu zakryju pokličkou/talířem a nechám vodu vsáknout. Budou stačit 3–4 minuty. Poté kuskus načechrám vidličkou.
  4. Zchladlý kuskus ochutím citronovou šťávou, vsypu nasekanou petrželku a na malé kostičky nakrájenou okurku. 
  5. Podávám vychlazené k pečené treskou.

Počet porcí
4

Doba přípravy
40 minut

Příprava v pekáčku
Pekáček o velikosti 15 × 22 cm pro 400 g tresky nebo pekáček o velikosti 20 × 30 cm pro 800 g tresky

Příprava na grilu
2 balíčky po 400 g tresky

Recept vznikl ve spolupráci s Nowaco