Jen si to představte: křupavý korpus z karamelových sušenek, na něm poctivá krémová vrstva s tóny slaného arašídového másla přelitá slaným karamelem a dozdobená čokoládovými preclíky a mandlemi obalenými ve slaném karamelu? Dali byste si? Ani nebudete muset zapínat troubu.


Co potřebuju?

Sušenkový korpus

  • 125 g másla
  • 250 g karamelových sušenek (sahám po Lotus)

Krémová náplň

Poleva / slaný karamel

  • 150 g moučkového cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžička soli

Zdobení


Jak postupuju?

Korpus

  1. Máslo rozpustím v rendlíku.
  2. Sušenky rozmixuju v nožovém mixéru. Přiliju máslo a znovu společně promixuju.
  3. Dno formy můžu vyložit pečicím papírem (vystřihnu tvar kruhu) – snáz pak cheesecake vyndám z formy.
  4. Sušenkový základ vmačkám na dno dortové formy. Uložím do lednice.

Náplň

  1. Do větší mísy dám žervé, Mixitellu a cukr. Společně prošlehám v hladký krém. Využívám robota a balónovou metlu.
  2. V další míse ušlehám smetanu.
  3. Smetanu pak přidám ke krémovému základu a krátce už jen společně prošlehám. Natřu na sušenkový korpus. 
  4. Uložím do lednice alespoň na 1–2 hodiny.

Poleva

  1. Do kastrůlku nasypu cukr a pomalu rozpustím. Sporák mám na poloviční výkon, 5–6 minut se opticky nic neděje, buďte ale trpěliví, cukr se začne rozpouštět. Potřebuju, aby začal karamelizovat (hnědnout), teprve pak míchám.
  2. Poté po troškách přilévám smetanu a stále míchám. Karamel se trochu zdrcne, ale jakmile se smetana zahřeje, znovu bude hladký a v tu chvíli přiliju další smetanu.
  3. Až už nemám smetanu, provařím ještě 1–2 minuty, odstavím ze sporáku a osolím. Nechám zchladnout na pokojovou teplotu a teprve poté naliju na cheesecake.

Zdobení

  1. Podle chuti dozdobím preclíky a vajíčky.
  2. Cheesecake uchovávám v lednici.

Doba přípravy
30–40 minut + odležení v lednici

Forma na cheesecake
Dortová forma s odnímatelnými boky o průměru 20 cm

Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Od pátku 21. dubna do neděle 30. dubna můžete využít slevový kód BUCHTAVTROUBĚ na celý nákup Mixit.