Řeknu vám pohádku: kyselá rebarbora potkala šťavnatou jahodu, řekly si, že by jim to mohlo spolu fungovat, skočily do nadýchaného koláče s mandlemi a byly spolu šťastné do posledního drobečku. 


Co potřebuju?

  • 120 g másla
  • 120 g třtinového  cukru
  • kůra z 1 bio citronu (pokud ji máte rádi, sem se moc hodí)
  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g hladké špaldové mouky (1 lžíci odeberu na obalení ovoce)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 stonky rebarbory (250 g váha před očištěním)
  • 150 g jahod
  • 2 vejce
  • 150 ml kefíru
  • 100 g plátkových mandlí
  • trochu másla/oleje a dětské krupičky na vymazání a vysypání formy

Jak peču?

  1. Všechny suroviny z lednice vyndám hodinu před začátkem pečení. Máslo rozpustím a nechám zchladnout. Rovnou si také vymažu a vysypu koláčovou formu.
  2. Máslo s cukrem ušlehám do světlé pěny. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K. Bude to trvat 8–10 minut. Mohu rovnou přidat nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Zatím si zapnu předehřívat formu na 175 stupňů.
  4. V další míse promíchám vločky, mouku (1 lžíci dám stranou) s práškem do pečiva a solí.
  5. Očistím rebarboru, odříznu konce a sloupnu vrchní slupku (pokud mám mladou a tenkou rebarboru, loupání nebude nutné), nakrájím ji na půlcentimetrové plátky. Z jahod odříznu stopku a rozčtvrtím je. Oboje promíchám v misce s moukou, kterou jsem si dala stranou.
  6. K našlehanému máslu postupně zašlehám vejce a kefír.
  7. Vsypu promíchanou směs mouky a vloček, zašlehám. Počkám jen do chvíle, kdy je vše spojené v těsto. 
  8. Nyní už ručně vmíchám jahody s rebarborou a 3/4 plátkových mandlí. Zapracuju stěrkou.
  9. Těsto přendám do formy, uhladím a posypu zbylými mandlemi.
  10. Peču 50 minut. Propečenost vyzkouším vpichem špejle, pokud je po vytažení suchá, koláč může z trouby.
  11. Krájím ideálně po vychladnutí, ale známe se 😅 

Doba přípravy
25 minut

Pečení 
50 minut při 175 stupních

Forma
Keramická koláčová forma o velikosti 24 cm