Řeknu vám pohádku: kyselá rebarbora potkala šťavnatou jahodu, řekly si, že by jim to mohlo spolu fungovat, skočily do nadýchaného koláče s mandlemi a byly spolu šťastné do posledního drobečku.
Co potřebuju?
- 120 g másla
- 120 g třtinového cukru
- kůra z 1 bio citronu (pokud ji máte rádi, sem se moc hodí)
- 100 g ovesných vloček
- 150 g hladké špaldové mouky (1 lžíci odeberu na obalení ovoce)
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 stonky rebarbory (250 g váha před očištěním)
- 150 g jahod
- 2 vejce
- 150 ml kefíru
- 100 g plátkových mandlí
- trochu másla/oleje a dětské krupičky na vymazání a vysypání formy
Jak peču?
- Všechny suroviny z lednice vyndám hodinu před začátkem pečení. Máslo rozpustím a nechám zchladnout. Rovnou si také vymažu a vysypu koláčovou formu.
- Máslo s cukrem ušlehám do světlé pěny. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K. Bude to trvat 8–10 minut. Mohu rovnou přidat nastrouhanou citronovou kůru.
- Zatím si zapnu předehřívat formu na 175 stupňů.
- V další míse promíchám vločky, mouku (1 lžíci dám stranou) s práškem do pečiva a solí.
- Očistím rebarboru, odříznu konce a sloupnu vrchní slupku (pokud mám mladou a tenkou rebarboru, loupání nebude nutné), nakrájím ji na půlcentimetrové plátky. Z jahod odříznu stopku a rozčtvrtím je. Oboje promíchám v misce s moukou, kterou jsem si dala stranou.
- K našlehanému máslu postupně zašlehám vejce a kefír.
- Vsypu promíchanou směs mouky a vloček, zašlehám. Počkám jen do chvíle, kdy je vše spojené v těsto.
- Nyní už ručně vmíchám jahody s rebarborou a 3/4 plátkových mandlí. Zapracuju stěrkou.
- Těsto přendám do formy, uhladím a posypu zbylými mandlemi.
- Peču 50 minut. Propečenost vyzkouším vpichem špejle, pokud je po vytažení suchá, koláč může z trouby.
- Krájím ideálně po vychladnutí, ale známe se 😅
Doba přípravy
25 minut
Pečení
50 minut při 175 stupních
Forma
Keramická koláčová forma o velikosti 24 cm