Tenhle recept si zapište a vytáhněte ve chvíli, kdy budete potřebovat něco rychle upéct a nebudete mít doma mnoho ingrediencí.
Recept je velmi univerzální, můžete do chlebíčku použít mražené zásoby z léta i oblíbené čerstvé ovoce. Místo formy na chlebíček bude skvělá i dortová forma, jen doba pečení bude kratší.
Chlebíček je pouze jemně sladký, pokud preferujete sladší dezerty, trochu cukru přidejte anebo jej polijte bílou čokoládou.
Co potřebuju?
Na odměřování používám hrnek o objemu 250 ml
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vajíčka
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 hrnek strouhaného kokosu
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 3/4 hrnku (mražených) lesních borůvek
- máslo/olej a 1 lžíce dětské krupičky/kokosu na vymazání a vysypání
Na dokončení
- 50 g tmavé čokolády
- 1 lžička kokosového oleje anebo másla
- 20 g kokosových plátků
Jak peču?
- Suroviny z lednice vyndám hodinu před pečením. Formu na chlebíček vymažu máslem/olejem a vysypu krupičkou.
- Zapnu předehřívat troubu na 180 stupňů.
- Všechny suroviny na chlebíček kromě borůvek odměřím do mísy, metlou vymíchám hladké těsto.
- Vsypu borůvky a opatrně vmíchám do těsta. Nemíchám dlouho, aby borůvky neobarvily těsto.
- Přendám do formy a peču 45 minut.
- Propečenost ověřím špejlí, pokud je po vytažení čistá, chlebíček je hotový.
- Vyklopím a nechám jej vychladnout na mřížce.
Dokončení
- Čokoládu nalámu na kousky a rozpustím společně s máslem/olejem vodní lázní.
- Čokoládou přeliju vychladlý chlebíček a posypu kokosovými plátky.
Doba přípravy
10–15 minut
Pečení
45 minut při 180 stupních
Forma
Chlebíčková forma o objemu 1,4 l