Tenhle recept si zapište a vytáhněte ve chvíli, kdy budete potřebovat něco rychle upéct a nebudete mít doma mnoho ingrediencí.

Recept je velmi univerzální, můžete do chlebíčku použít mražené zásoby z léta i oblíbené čerstvé ovoce. Místo formy na chlebíček bude skvělá i dortová forma, jen doba pečení bude kratší.

Chlebíček je pouze jemně sladký, pokud preferujete sladší dezerty, trochu cukru přidejte anebo jej polijte bílou čokoládou.


Co potřebuju?

Na odměřování používám hrnek o objemu 250 ml

  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vajíčka
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 3/4 hrnku (mražených) lesních borůvek
  • máslo/olej a 1 lžíce dětské krupičky/kokosu na vymazání a vysypání

Na dokončení

  • 50 g tmavé čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje anebo másla
  • 20 g kokosových plátků

Jak peču?

  1. Suroviny z lednice vyndám hodinu před pečením. Formu na chlebíček vymažu máslem/olejem a vysypu krupičkou.
  2. Zapnu předehřívat troubu na 180 stupňů.
  3. Všechny suroviny na chlebíček kromě borůvek odměřím do mísy, metlou vymíchám hladké těsto.
  4. Vsypu borůvky a opatrně vmíchám do těsta. Nemíchám dlouho, aby borůvky neobarvily těsto.
  5. Přendám do formy a peču 45 minut.
  6. Propečenost ověřím špejlí, pokud je po vytažení čistá, chlebíček je hotový.
  7. Vyklopím a nechám jej vychladnout na mřížce.

Dokončení

  1. Čokoládu nalámu na kousky a rozpustím společně s máslem/olejem vodní lázní.
  2. Čokoládou přeliju vychladlý chlebíček a posypu kokosovými plátky.

Doba přípravy
10–15 minut

Pečení 
45 minut při 180 stupních

Forma
Chlebíčková forma o objemu 1,4 l