Na povrchu křupavé, uvnitř měkké. Temně kakaové, štiplavě (lehce) slané a sladce čokoládové. Namočené do studeného mléka absolutně top.
Co potřebuju?
- 125 g másla
- 125 g tmavého třtinového cukru
- 1 vajíčko
- 70 g jemných ovesných vloček
- 25 g holandského kakaa
- 1/4 lžičky soli
- 100 g hladké (špaldové) mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 100 g bíle čokolády
Jak peču?
- Máslo a vajíčko vyndám z lednice hodinu před začátkem přípravy těsta.
- Máslo ušlehám s cukrem do pěny. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K. Trvá to asi 10 minut.
- Vklepnu vajíčko a důkladně zašlehám.
- Mezitím promíchám mouku s vločkami, kakaem, práškem do pečiva a solí.
- Nasekám čokoládu nahrubo.
- Sypkou směs přisypu k našlehanému máslu. Zapracuju. Už stačí jen chvíli.
- Na posledních pár vteřin vsypu i čokoládu. Výsledné těsto se trochu lepí na ruce.
- Těsto přendám na potravinářskou fólii, zabalím a vytvořím asi 25 cm dlouhý váleček. Dám přes noc do lednice.
- Rozpálím troubu na 200 stupňů.
- Vyndám váleček z lednice a nakrájím na cca 1,5 m široké sušenky. Pokládám je na plech s pečicím papírem. Sušenky dávám daleko od sebe – roztečou se. Celkem jsem měla 14 sušenek.
- Peču 12 minut. Upečené sušenky jsou poměrně měkké, ale po vychladnutí ještě zpevní.
Doba přípravy
30 minut
Pečení
12 minut při 200 stupních
Počet sušenek
14