Na povrchu křupavé, uvnitř měkké. Temně kakaové, štiplavě (lehce) slané a sladce čokoládové. Namočené do studeného mléka absolutně top.


Co potřebuju?

  • 125 g másla
  • 125 g tmavého třtinového cukru
  • 1 vajíčko
  • 70 g jemných ovesných vloček
  • 25 g holandského kakaa
  • 1/4 lžičky soli
  • 100 g hladké (špaldové) mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g bíle čokolády

Jak peču? 

  1. Máslo a vajíčko vyndám z lednice hodinu před začátkem přípravy těsta.
  2. Máslo ušlehám s cukrem do pěny. Nejlépe to jde v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu K. Trvá to asi 10 minut.
  3. Vklepnu vajíčko a důkladně zašlehám.
  4. Mezitím promíchám mouku s vločkami, kakaem, práškem do pečiva a solí.
  5. Nasekám čokoládu nahrubo.
  6. Sypkou směs přisypu k našlehanému máslu. Zapracuju. Už stačí jen chvíli.
  7. Na posledních pár vteřin vsypu i čokoládu. Výsledné těsto se trochu lepí na ruce.
  8. Těsto přendám na potravinářskou fólii, zabalím a vytvořím asi 25 cm dlouhý váleček. Dám přes noc do lednice.
  9. Rozpálím troubu na 200 stupňů. 
  10. Vyndám váleček z lednice a nakrájím na cca 1,5 m široké sušenky. Pokládám je na plech s pečicím papírem. Sušenky dávám daleko od sebe – roztečou se. Celkem jsem měla 14 sušenek.
  11. Peču 12 minut. Upečené sušenky jsou poměrně měkké, ale po vychladnutí ještě zpevní. 

Doba přípravy
30 minut

Pečení
12 minut při 200 stupních

Počet sušenek
14