Léty a našimi mlsnými hubami osvědčený recept. Není ničím speciální, a přitom je nejlepší. Jestli nemáte svůj rodinný, zkuste ten náš, ručím za něj.
Co potřebuju?
Kakaové těsto
- 200 g piškotů
- 100 g změklého másla v pokojové teplotě
- 90 g moučkového cukru
- 2 lžíce holandského kakaa
- 2 lžíce mléka
- 4 lžíce rumu
Likérová náplň
- 150 g změklého másla v pokojové teplotě
- 80 g moučkového cukru
- 5–6 lžic vaječného likéru (já letos dala skořicovo-karamelový likér a za nás velký dobrý)
Piškoty na dokončení + 2–3 lžíce moučkového cukru na obalování těsta
Jak nepeču?
- Piškoty rozmixuju v nožovém mixéru najemno. Lze je také vložit do pevného sáčku a rozdrtit válečkem na těsto.
- Do mísy dám zbylé suroviny a rukou spojím v nelepivé těsto.
- Těsto dám alespoň na půl hodiny do lednice.
Náplň
- Máslo ušlehám s moučkovým cukrem do pěny. Já to dělám v kuchyňském robotu pomocí balónové metly a trvá to asi 7–10 minut.
- Postupně za stálého šlehání přilévám likér. Výsledný krém je hedvábně hladký.
- Uložím jej na chvíli ztuhnout do lednice.
Mrkněte dolů na tipy, co dělat, aby se krém povedl a nesrazil.
Kompletace
- Kousek těsta obalím v moučkovém cukru, vmáčknu do formičky, vytlačím důlek (pokud nemáte speciální formičku, lze použít např. konec vařečky).
- Vzniklý důlek naplním co nejvíce krémem.
- Vosí hnízdo zakončím piškotem.
Vosí hnízda uchovávám v krabičce v lednici. Připravuju je cca 7–10 dní před Vánoci.
Jak připravit náplň, aby byla perfektní?
- Všechny suroviny MUSÍ mít stejnou pokojovou teplotu.
- Všechny suroviny si proto vyndejte z lednice alespoň hodinu předem.
- Máslo s cukrem důkladně vyšlehejte do pěny.
- Likér přilévejte po troškách a rovnou jej zašlehávejte.
Co dělat, když se krém i tak srazí?
- Kdyby se i přesto stalo, že se krém srazí. Dejte mísu s krémem do teplé vodní lázně, nechte chvíli povolit a vyšlehejte dohladka.
Doba přípravy
60 minut
Počet kousků
cca 35–40
Nealko verze
Místo rumu dejte do těsta stejné množství mléka a likér v náplni zcela vynechejte