Léty a našimi mlsnými hubami osvědčený recept. Není ničím speciální, a přitom je nejlepší. Jestli nemáte svůj rodinný, zkuste ten náš, ručím za něj.


Co potřebuju?

Kakaové těsto

  • 200 g piškotů
  • 100 g změklého másla v pokojové teplotě
  • 90 g moučkového cukru
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce mléka
  • 4 lžíce rumu

Likérová náplň

  • 150 g změklého másla v pokojové teplotě
  • 80 g moučkového cukru
  • 5–6 lžic vaječného likéru (já letos dala skořicovo-karamelový likér a za nás velký dobrý)

Piškoty na dokončení + 2–3 lžíce moučkového cukru na obalování těsta


Jak nepeču?

  1. Piškoty rozmixuju v nožovém mixéru najemno. Lze je také vložit do pevného sáčku a rozdrtit válečkem na těsto.
  2. Do mísy dám zbylé suroviny a rukou spojím v nelepivé těsto.
  3. Těsto dám alespoň na půl hodiny do lednice.

Náplň

  1. Máslo ušlehám s moučkovým cukrem do pěny. Já to dělám v kuchyňském robotu pomocí balónové metly a trvá to asi 7–10 minut.
  2. Postupně za stálého šlehání přilévám likér. Výsledný krém je hedvábně hladký. 
  3. Uložím jej na chvíli ztuhnout do lednice.

Mrkněte dolů na tipy, co dělat, aby se krém povedl a nesrazil.

Kompletace

  1. Kousek těsta obalím v moučkovém cukru, vmáčknu do formičky, vytlačím důlek (pokud nemáte speciální formičku, lze použít např. konec vařečky).
  2. Vzniklý důlek naplním co nejvíce krémem.
  3. Vosí hnízdo zakončím piškotem.

Vosí hnízda uchovávám v krabičce v lednici. Připravuju je cca 7–10 dní před Vánoci.  


Jak připravit náplň, aby byla perfektní?

  1. Všechny suroviny MUSÍ mít stejnou pokojovou teplotu.
  2. Všechny suroviny si proto vyndejte z lednice alespoň hodinu předem.
  3. Máslo s cukrem důkladně vyšlehejte do pěny.
  4. Likér přilévejte po troškách a rovnou jej zašlehávejte.

Co dělat, když se krém i tak srazí?

  1. Kdyby se i přesto stalo, že se krém srazí. Dejte mísu s krémem do teplé vodní lázně, nechte chvíli povolit a vyšlehejte dohladka.

Doba přípravy
60 minut

Počet kousků
cca 35–40

Nealko verze
Místo rumu dejte do těsta stejné množství mléka a likér v náplni zcela vynechejte