V listopadu se tradičně pečou svatomartinské rohlíčky. Bývají kynuté a plní se makovou, ořechovou anebo povidlovou náplní. Já se rozhodla upéct také rohlíčky, ale o poznání snažší a rychlejší na přípravu.
Ty moje jsou z tvarohového těsta a jsou plněné domácí meruňkovou marmeládou. Rohlíčkům budou velmi slušet i jiné náplně, ať už ty tradiční (ořechové, makové, povidlové), ale i ty méně klasické (kostička čokolády, hrušková povidla, borůvková marmeláda atd.)
Co potřebuju?
- 250 g polotučného anebo tučného tvarohu ve vaničce
- 120 g másla
- 3 lžíce moučkového cukru + trochu navíc na pocukrování
- 270 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na podsypání
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- 200 g marmelády anebo povidel
Jak peču?
- Tvaroh i máslo vyndám alespoň hodinu před přípravou těsta z lednice. Tvaroh přendám do sítka a nechám vykapat.
- Máslo dám do mísy společně s cukrem, moukou, práškem do pečiva i tvarohem.
- Rukama vypracuju pevné nelepivé těsto. Dám jej na 30 minut odležet do lednice.
- Pracovní plochu podsypu moukou. Těsto vyndám z lednice.
- Zapnu předehřívat troubu na 180 stupňů.
- Těsto rozválím do kruhového tvaru o tloušťce 3–4 mm.
- Rozkrájím jako pizzu na 12 trojúhelníků.
- Na krajní část dílku dám bohatou lžičku marmelády.
- Od nejširší části směrem ke středu zaroluju.
- Položím na plech s pečicím papírem.
- Peču 30 minut dozlatova.
- Po vychladnutí pocukruju.
Doba přípravy
20 minut + 30 minut na odležení těsta
Pečení
30 minut při 180 stupních
Počet kusů
12 rohlíčků