V listopadu se tradičně pečou svatomartinské rohlíčky. Bývají kynuté a plní se makovou, ořechovou anebo povidlovou náplní. Já se rozhodla upéct také rohlíčky, ale o poznání snažší a rychlejší na přípravu. 

Ty moje jsou z tvarohového těsta a jsou plněné domácí meruňkovou marmeládou. Rohlíčkům budou velmi slušet i jiné náplně, ať už ty tradiční (ořechové, makové, povidlové), ale i ty méně klasické (kostička čokolády, hrušková povidla, borůvková marmeláda atd.)


Co potřebuju?

  • 250 g polotučného anebo tučného tvarohu ve vaničce
  • 120 g másla
  • 3 lžíce moučkového cukru + trochu navíc na pocukrování
  • 270 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na podsypání
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 200 g marmelády anebo povidel

Jak peču?

  1. Tvaroh i máslo vyndám alespoň hodinu před přípravou těsta z lednice. Tvaroh přendám do sítka a nechám vykapat.
  2. Máslo dám do mísy společně s cukrem, moukou, práškem do pečiva i tvarohem.
  3. Rukama vypracuju pevné nelepivé těsto. Dám jej na 30 minut odležet do lednice.
  4. Pracovní plochu podsypu moukou. Těsto vyndám z lednice.
  5. Zapnu předehřívat troubu na 180 stupňů.
  6. Těsto rozválím do kruhového tvaru o tloušťce 3–4 mm.
  7. Rozkrájím jako pizzu na 12 trojúhelníků.
  8. Na krajní část dílku dám bohatou lžičku marmelády.
  9. Od nejširší části směrem ke středu zaroluju.
  10. Položím na plech s pečicím papírem.
  11. Peču 30 minut dozlatova.
  12. Po vychladnutí pocukruju.

Doba přípravy
20 minut + 30 minut na odležení těsta

Pečení
30 minut při 180 stupních

Počet kusů
12 rohlíčků