Sladké, křupavé a velmi ořechové, to jsou cantuccini. Tradiční italské sušenky, které se nejčastěji konzumují tak, že se se namáčí do dezertního vína Vin Santo. Asi je to barbarské, ale já si klidně udělám mama edition tak, že si je klidně namočím do kávy 😅.

TIP: Cantuccini jsou i krásným a osobním dárkem. Stačí je dát do krabičky anebo celofánu a darovat někomu blízkému.


Co potřebuju?

  • 2 vajíčka + 1 vajíčko na potření
  • 175 g třtinového cukru + 1 lžíce cukru na posypání
  • 250 g mixu ořechů
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 0,5 lžičky skořice (nemusí být) 
  • 7 g prášku do pečiva

Jak peču?

  1. Vajíčka rozklepnu do velké mísy a přisypu cukru. Metlou smíchám, až se začne cukr rozpouštět (cca 2–3 minuty)
  2. Přisypu ořechy, mouku, skořici i prášek do pečiva. Metlou a posléze rukou vypracuju hutné lepivé těsto.
  3. Zapnu si předehřívat troubu na 200 stupňů.
  4. Těsto rozdělím na 3 co nejvíce stejné díly. Z každého dílu “uplácám” cca 3 cm široký zploštělý váleček. Já to dělám rovnou na plechu, kde mám položený pečicí papír.
  5. Potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu cukrem.
  6. Dám péct na 20–25 minut.
  7. Plech vyndám z trouby a stáhnu ji na 140 stupňů.
  8. Nechám chvíli zchladnout a ostrým nožem nakrájím na cca centimetrové sušenky. Pokládám na plech a dám “dosušit” na 20 minut.
  9. Cantuccini se uchovávají v plechových dózách, aby zůstaly křupavé.

Recept byl připraven ve spolupráci s Mixit. Ve dnech 20. 11. až 27. 11. platí slevový kód LUCIE10 na celý nákup.

Doba přípravy
20–30 minut

Pečení
25 minut při 200 stupních a 20 minut při 140 stupních

Množství
1 velký plech