Pečete doma cukroví? V mém okolí je lidí, kteří si cukroví pečou doma, čím dál méně. Pro mne pečení cukroví patří k předvánočnímu času. Miluju tu vůni! Zároveň s recepty na cukroví málo experimentuju a držím se osvědčených ingrediencí a chutí – jako je máslo, cukr, oříšky, vanilka, skořice, hřebíček. 

V tomto receptu se pojí hned dva moji oblíbenci, a to linecké těsto a oříšky. Pokud jste naladěni jako já naladěni vlnu tradičního cukroví, tuhle kombinaci si zamilujete. 


Co potřebuju?

  • 70 g lískooříškové Mixitelly
  • 90 g másla
  • 1 žloutek
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžička skořice
  • 210 g hladké špaldové mouky + trochu na podsypání
  • dokončení: 50 g tmavé 70% čokoláda, několik nadrcených oříšků

Jak peču?

  1. Všechny suroviny z lednici vyndám alespoň hodinu před přípravou těsta.
  2. Máslo a lískooříškovou Mixitellu dám do mísy od kuchyňského robota. Pomocí nástavce typu hák vyšlehám másla do hladké pěny. Trvá to cca 5 minut.
  3. Přihodím žloutek a zašlehám. 
  4. Zašlehám moučkový cukr a skořici.
  5. Na konec vsypu mouku. Výsledná konzistence je jemná drobenka. 
  6. Pomocí rukou drobenku spojím v pevné hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dám je uležet do lednice. Alespoň na pár hodin, ideálně 2 dny.
  7. Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů.
  8. Pracovní plochu podsypu moukou a opatrně vyválím cca 2–3 mm tenký plát (těsto je náchylné na trhání). Pomocí vykrajovátek vykrojím tvary a položím na plech vyložený pečicím papírem. 
  9. Zbylé těsto znovu spojím, vyválím a vykrájím. 
  10. Plech vložím do trouby a snížím teplotu na 160 stupňů.
  11. Peču 12–15 minut dorůžova.
  12. Nechám vychladnout na plechu.
  13. Čokoládu rozpustím v mističce nad vodní lázní. Stromečky do čokolády namočím, položím na rovnou plochu a posypu oříšky.

Recept byl připraven ve spolupráci s Mixit. Ve dnech 20. 11. až 27. 11. platí slevový kód LUCIE10 na celý nákup.

Doba přípravy
30 minut + čas na odložení těsta

Pečení
12–15 minut při 160 stupních

Množství
2 velké plechy