Pečete doma cukroví? V mém okolí je lidí, kteří si cukroví pečou doma, čím dál méně. Pro mne pečení cukroví patří k předvánočnímu času. Miluju tu vůni! Zároveň s recepty na cukroví málo experimentuju a držím se osvědčených ingrediencí a chutí – jako je máslo, cukr, oříšky, vanilka, skořice, hřebíček.
V tomto receptu se pojí hned dva moji oblíbenci, a to linecké těsto a oříšky. Pokud jste naladěni jako já naladěni vlnu tradičního cukroví, tuhle kombinaci si zamilujete.
Co potřebuju?
- 70 g lískooříškové Mixitelly
- 90 g másla
- 1 žloutek
- 70 g moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- 210 g hladké špaldové mouky + trochu na podsypání
- dokončení: 50 g tmavé 70% čokoláda, několik nadrcených oříšků
Jak peču?
- Všechny suroviny z lednici vyndám alespoň hodinu před přípravou těsta.
- Máslo a lískooříškovou Mixitellu dám do mísy od kuchyňského robota. Pomocí nástavce typu hák vyšlehám másla do hladké pěny. Trvá to cca 5 minut.
- Přihodím žloutek a zašlehám.
- Zašlehám moučkový cukr a skořici.
- Na konec vsypu mouku. Výsledná konzistence je jemná drobenka.
- Pomocí rukou drobenku spojím v pevné hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dám je uležet do lednice. Alespoň na pár hodin, ideálně 2 dny.
- Začnu předehřívat troubu na 180 stupňů.
- Pracovní plochu podsypu moukou a opatrně vyválím cca 2–3 mm tenký plát (těsto je náchylné na trhání). Pomocí vykrajovátek vykrojím tvary a položím na plech vyložený pečicím papírem.
- Zbylé těsto znovu spojím, vyválím a vykrájím.
- Plech vložím do trouby a snížím teplotu na 160 stupňů.
- Peču 12–15 minut dorůžova.
- Nechám vychladnout na plechu.
- Čokoládu rozpustím v mističce nad vodní lázní. Stromečky do čokolády namočím, položím na rovnou plochu a posypu oříšky.
Recept byl připraven ve spolupráci s Mixit. Ve dnech 20. 11. až 27. 11. platí slevový kód LUCIE10 na celý nákup.
Doba přípravy
30 minut + čas na odložení těsta
Pečení
12–15 minut při 160 stupních
Množství
2 velké plechy