Esence jara! Zelený korpus, svěží ovoce, jemně nakyslá tvarohová náplň – tenhle dort nemůže nechutnat. Navíc zelená barva je pro děti překvapující a zábavná. Ostrou zelenou barvu dodává dortu špenát, ničeho se ale nebojte, vůbec není chuťově poznat.


Co potřebuju?

Korpus

  • 90 g baby špenátu (dejte si pozor, ať máte špenát určený k přímé konzumaci a nemusíte jej před použitím omýt. Případně omytý špenát velmi důkladně osušte).
  • 80 ml oleje (já dala řepkový)
  • 250 g kefíru
  • 2 vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 220 g hladké špaldové mouky
  • 7 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Tvarohová náplň

  • 45 g změklého másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 500 g tučného tvarohu v alobalu
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Navíc

  • 2 lžíce meruňkové marmelády
  • hrst malin a borůvek
  • malý kousek másla na vymazání formy

Jak peču?

Korpus

1.
Všechny suroviny si před pečením vyndám alespoň na hodinu z lednice.

2.
Spodek formy na dort vyložím pečicím papírem a boky potřu máslem.

3.
Začnu si předhřívat troubu na 175 stupňů.

4.
Do vyšší nádoby naliju olej a dám trochu špenátu. Rozmixuju tyčovým mixérem. Postupně přidávám všechen špenát.

5.
V míse smíchám kefír a vejce. Přisypu i ostatní sypké suroviny (ideálně předem spolu promíchané).

6.
Promíchám metlou a vmíchám i rozmixovaný špenát.

7.
Vliju do formy a peču asi 45–50 minut. Propečenost otestuju špejlí. Dort nechám zcela vychladnout na mřížce.

Tvarohová náplň

1.
Do mísy dám změklé máslo a moučkový cukr. Pomocí balónové metly vyšlehám do pěny. Trvá to cca 10 minut.

2.
Poté postupně za stálého šlehání přidávám tvaroh, zakysanou smetanu a citrónovou šťávu. Je opět potřeba, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil.

3.
Dám vychladit do lednice.

Kompletace

1.
Z korpusu dortovým nožem anebo strunou seříznu vzdouvající se vršek korpusu, dám stranou. Korpus proříznu v polovině.

2.
Spodní část korpusu potřu marmeládou a menší cca třetinou krému. Na krém pokladu pár malin a borůvek.

3.
Přiklopím druhým korpusem. Na něj navrším zbylý krém. Krém nezarovnávám rovně, ale spíš vytvořím menší kopuli.

4.
Z odříznutého vršku korpusu udělám rukou drobečky a posypu jimi dort. Na závěr ozdobím malinami a borůvkami.

5.
Dám vychladit do lednice a při podávání opatrně krájím dortovým nožem.

Doporučení a časový plán

Doporučuju si korpus upéct den dopředu a nechat jej zcela vychladnout a odpočinout. Náplň je dobré též připravit alespoň 2–3 hodiny až den dopředu před kompletací dortu.

Já chtěla dort podávat v neděli odpoledne. Tudíž korpus a náplň jsem připravovala v sobotu odpoledne. Kompletovala jsem dort v neděli ráno a dávala jej ještě na do odpoledne do lednice.

Doba přípravy
1–1,5 hodiny

Pečení
45–50 min při 175 stupních

Forma na pečení
Otevírací dortová forma o průměru 18 cm

Počet porcí
8–12