Esence jara! Zelený korpus, svěží ovoce, jemně nakyslá tvarohová náplň – tenhle dort nemůže nechutnat. Navíc zelená barva je pro děti překvapující a zábavná. Ostrou zelenou barvu dodává dortu špenát, ničeho se ale nebojte, vůbec není chuťově poznat.
Co potřebuju?
Korpus
- 90 g baby špenátu (dejte si pozor, ať máte špenát určený k přímé konzumaci a nemusíte jej před použitím omýt. Případně omytý špenát velmi důkladně osušte).
- 80 ml oleje (já dala řepkový)
- 250 g kefíru
- 2 vejce
- 125 g moučkového cukru
- 220 g hladké špaldové mouky
- 7 g prášku do pečiva
- špetka soli
Tvarohová náplň
- 45 g změklého másla
- 90 g moučkového cukru
- 500 g tučného tvarohu v alobalu
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžíce citrónové šťávy
Navíc
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- hrst malin a borůvek
- malý kousek másla na vymazání formy
Jak peču?
Korpus
1.
Všechny suroviny si před pečením vyndám alespoň na hodinu z lednice.
2.
Spodek formy na dort vyložím pečicím papírem a boky potřu máslem.
3.
Začnu si předhřívat troubu na 175 stupňů.
4.
Do vyšší nádoby naliju olej a dám trochu špenátu. Rozmixuju tyčovým mixérem. Postupně přidávám všechen špenát.
5.
V míse smíchám kefír a vejce. Přisypu i ostatní sypké suroviny (ideálně předem spolu promíchané).
6.
Promíchám metlou a vmíchám i rozmixovaný špenát.
7.
Vliju do formy a peču asi 45–50 minut. Propečenost otestuju špejlí. Dort nechám zcela vychladnout na mřížce.
Tvarohová náplň
1.
Do mísy dám změklé máslo a moučkový cukr. Pomocí balónové metly vyšlehám do pěny. Trvá to cca 10 minut.
2.
Poté postupně za stálého šlehání přidávám tvaroh, zakysanou smetanu a citrónovou šťávu. Je opět potřeba, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, aby se krém nesrazil.
3.
Dám vychladit do lednice.
Kompletace
1.
Z korpusu dortovým nožem anebo strunou seříznu vzdouvající se vršek korpusu, dám stranou. Korpus proříznu v polovině.
2.
Spodní část korpusu potřu marmeládou a menší cca třetinou krému. Na krém pokladu pár malin a borůvek.
3.
Přiklopím druhým korpusem. Na něj navrším zbylý krém. Krém nezarovnávám rovně, ale spíš vytvořím menší kopuli.
4.
Z odříznutého vršku korpusu udělám rukou drobečky a posypu jimi dort. Na závěr ozdobím malinami a borůvkami.
5.
Dám vychladit do lednice a při podávání opatrně krájím dortovým nožem.
Doporučení a časový plán
Doporučuju si korpus upéct den dopředu a nechat jej zcela vychladnout a odpočinout. Náplň je dobré též připravit alespoň 2–3 hodiny až den dopředu před kompletací dortu.
Já chtěla dort podávat v neděli odpoledne. Tudíž korpus a náplň jsem připravovala v sobotu odpoledne. Kompletovala jsem dort v neděli ráno a dávala jej ještě na do odpoledne do lednice.
Doba přípravy
1–1,5 hodiny
Pečení
45–50 min při 175 stupních
Forma na pečení
Otevírací dortová forma o průměru 18 cm
Počet porcí
8–12