Svůj původ scones mají ve Skotsku, kde se podávají k odpolednímu čaji s velmi hustou smetanou a marmeládou. Scones působí značně nenápadně až obyčejně, dlouho jsem jejich pečení odkládala, ale po prvním ochutnání vím, že to byla chyba.
Co potřebuju?
- 250 g hladké špaldové mouky + trochu na podsypání těsta
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- 75 g studeného másla
- 3 lžíce studeného mléka
- 1 vejce + 1 žloutek
- 80 g rozinek namočených pár hodin ve vodě (hodí se i brusinky anebo pokrájené sušené meruňky)
- marmeláda a crème fraîche
Jak peču?
1.
Zapnu předehřívat troubu na 200 stupňů.
2.
Odvážím si mouku a ideálně ji proseju do větší mísy, přidám trošku soli, lžíci cukru a lžičku prášku do pečiva. Promíchám.
3.
Studené máslo nakrájím na menší kostky. Konečky prstů máslo rychle zapracuju do mouky. Je důležité pracovat rychle, aby se máslo příliš nerozehřálo.
4.
K tomuto sypkému těstu přiliju 3 lžíce mléka a rozklepnu vajíčko. Oběma rukama tekutiny zapracuju do těsta. V případě, že se těsto drobí, přiliju ještě trochu mléka.
5.
Jakmile mám konzistentní a nelepivé těsto, zapracuju do něj odkapané rozinky.
6.
Podsypu si pracovní plochu trochou mouky a vyválím asi 2 cm vysokou placku a pomocí skleničky vykrájím kolečka, která kladu na plech s pečicím papírem.
7.
Odřezky znovu zpracuji do koule, vyválím znovu a vykrájím.
8.
Kolečka potřu žloutkem a peču při 200 stupních 15 minut.
9.
Podávám s hustou smetanou, ideálně crème fraîche, a výraznou marmeládou. Mně se k rozinkám hodila vynikající švestková.
Doba přípravy
do 15 minut + namáčení rozinek
Pečení
15 minut při 200 stupních
Počet kousků
11 (při těstě vysokém 1 cm scones je 15)