Svůj původ scones mají ve Skotsku, kde se podávají k odpolednímu čaji s velmi hustou smetanou a marmeládou. Scones působí značně nenápadně až obyčejně, dlouho jsem jejich pečení odkládala, ale po prvním ochutnání vím, že to byla chyba.


Co potřebuju?

  • 250 g hladké špaldové mouky + trochu na podsypání těsta
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 75 g studeného másla
  • 3 lžíce studeného mléka
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • 80 g rozinek namočených pár hodin ve vodě (hodí se i brusinky anebo pokrájené sušené meruňky)
  • marmeláda a crème fraîche

Jak peču?

1.
Zapnu předehřívat troubu na 200 stupňů.

2.
Odvážím si mouku a ideálně ji proseju do větší mísy, přidám trošku soli, lžíci cukru a lžičku prášku do pečiva. Promíchám.

3.
Studené máslo nakrájím na menší kostky. Konečky prstů máslo rychle zapracuju do mouky. Je důležité pracovat rychle, aby se máslo příliš nerozehřálo.

4.
K tomuto sypkému těstu přiliju 3 lžíce mléka a rozklepnu vajíčko. Oběma rukama tekutiny zapracuju do těsta. V případě, že se těsto drobí, přiliju ještě trochu mléka.

5.
Jakmile mám konzistentní a nelepivé těsto, zapracuju do něj odkapané rozinky.

6.
Podsypu si pracovní plochu trochou mouky a vyválím asi 2 cm vysokou placku a pomocí skleničky vykrájím kolečka, která kladu na plech s pečicím papírem.

7.
Odřezky znovu zpracuji do koule, vyválím znovu a vykrájím.

8.
Kolečka potřu žloutkem a peču při 200 stupních 15 minut.

9.
Podávám s hustou smetanou, ideálně crème fraîche, a výraznou marmeládou. Mně se k rozinkám hodila vynikající švestková.

Doba přípravy
do 15 minut + namáčení rozinek

Pečení
15 minut při 200 stupních

Počet kousků
11 (při těstě vysokém 1 cm scones je 15)