Potřebujete jen pár věcí. Ale těch nejlepších! Máslo. Hodně másla! Cukr. Dost cukru (v tradičních receptech ještě mnohem víc, než dávám já). Vejce! Hodně vajec. A taky ořechy a čokoládu. A kuchyňský robot, protože ručně se ušleháte do kómatu.


Co potřebuju?

  • 250 g změklého másla
  • 170 g třtinového cukru
  • půlka vanilkového lusku
  • 5 vajec pokojové teploty
  • 70 g dětské krupičky
  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 80 g nahrubo nasekaných ořechů (typické jsou vlašské, já dala mix mandlí, lískových a pekanových ořechů)
  • 80 g nahrubo nasekaných tmavé čokolády
  • Máslo a krupičku na vymazání a vysypání formy

Jak peču?

1.
Zapnu předehřívat troubu na 170 stupňů. Rovnou si velmi poctivě máslem vymažu bábovkovou formu a vysypu dětskou krupičkou.

2.
Připravím si 3 misky/mísy. Do první navážím suché suroviny, tedy mouku, prášek do pečiva, sůl a také čokoládu a ořechy. Promíchám.

3.
Do další mísy (2.) nakrájím máslo, rozříznu vanilkový lusk, vyškrábnu semínka a také odvážím cukr. Nasadím do kuchyňského robota a pomocí balónové metly anebo metly typu K vyšlehám voňavou, nadýchanou a světlou máslovou pěnu. V robotu to trvá asi 10 min. Šlehání opravdu nepodceňujte.

4.
Do třetí mísy vyklepnu vejce a čistou balónovou metlou je našlehám do světlé pěny. Vejce značně zvětší objem. Opět to trvá asi 10 min.

5.
Postupně všechny části bábovky spojím. Část našlehaných vajec přidám k máslové pěně a stěrkou lehce smíchám, přisypu trochu sypké směsi, zapracuju. Takto postupuju, až vše smíchám dohromady. Dávám pozor, abych zbytečně nevymlátila veškerý vzduch.

6.
Těsto přendám do formy a dám péct na 45 min. Po upečení nechám trochu zchladnout a vyklopím. Nakonec pocukruju moučkovým cukrem.

Doba přípravy
40 minut

Pečení
45 minut při 170 stupních

Obměna
Klidně do bábovky přidejte rozinky namočené v rumu