Potřebujete jen pár věcí. Ale těch nejlepších! Máslo. Hodně másla! Cukr. Dost cukru (v tradičních receptech ještě mnohem víc, než dávám já). Vejce! Hodně vajec. A taky ořechy a čokoládu. A kuchyňský robot, protože ručně se ušleháte do kómatu.
Co potřebuju?
- 250 g změklého másla
- 170 g třtinového cukru
- půlka vanilkového lusku
- 5 vajec pokojové teploty
- 70 g dětské krupičky
- 180 g hladké špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 80 g nahrubo nasekaných ořechů (typické jsou vlašské, já dala mix mandlí, lískových a pekanových ořechů)
- 80 g nahrubo nasekaných tmavé čokolády
- Máslo a krupičku na vymazání a vysypání formy
Jak peču?
1.
Zapnu předehřívat troubu na 170 stupňů. Rovnou si velmi poctivě máslem vymažu bábovkovou formu a vysypu dětskou krupičkou.
2.
Připravím si 3 misky/mísy. Do první navážím suché suroviny, tedy mouku, krupičku, prášek do pečiva, sůl a také čokoládu a ořechy. Promíchám.
3.
Do další mísy (2.) nakrájím máslo, rozříznu vanilkový lusk, vyškrábnu semínka a také odvážím cukr. Nasadím do kuchyňského robota a pomocí balónové metly anebo metly typu K vyšlehám voňavou, nadýchanou a světlou máslovou pěnu. V robotu to trvá asi 10 min. Šlehání opravdu nepodceňujte.
4.
Do třetí mísy vyklepnu vejce a čistou balónovou metlou je našlehám do světlé pěny. Vejce značně zvětší objem. Opět to trvá asi 10 min.
5.
Postupně všechny části bábovky spojím. Část našlehaných vajec přidám k máslové pěně a stěrkou lehce smíchám, přisypu trochu sypké směsi, zapracuju. Takto postupuju, až vše smíchám dohromady. Dávám pozor, abych zbytečně nevymlátila veškerý vzduch.
6.
Těsto přendám do formy a dám péct na 45 min. Po upečení nechám trochu zchladnout a vyklopím. Nakonec pocukruju moučkovým cukrem.
Doba přípravy
40 minut
Pečení
45 minut při 170 stupních
Obměna
Klidně do bábovky přidejte rozinky namočené v rumu