Polévky na styl italské minestrone miluju! Základem je obyčejná zelenina, kvalitní rajčatová passata anebo konzervovaná rajčata, luštěniny a rozličné těstoviny. A samozřejmě parmazán. Nejraději si polévku naliju do velkého hrnku a zasypu obrovskou hrstí parmazánu. A když k ní přidám třeba kousek kváskového chleba, není potřeba už vyvařovat další chod.
Co potřebuju?
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 mrkve
- 2 petržele
- 5 stonků řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- půl hrnku zelené čočky
- sůl
- 700 ml rajčatové passaty
- 1000–1200 ml vody anebo zeleninového vývaru
- 4 větší brambory
- 2 hrsti těstovin (já měla orecchiette)
- 1 cuketa
- 1–2 lžičky sušeného oregána
- parmazán k servírování
Jak vařím?
1.
Zeleninu očistím/oloupu. Mrkev a petržel nakrájím na menší kostičky, řapíkatý celer také pokrájím na menší kousky.
2.
Olej rozehřeju v hrnci a vhodím pokrájenou zeleninu a chvíli opékám. Po pár minutách přidám nahrubo nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Společně zarestuju.
3.
Celkově zeleninu opékám asi 10 minut. Pak přihodím propláchnutou čočku. Lehce osolím.
4.
Vše zaliju passatou a vodou.
5.
Vařím společně 15 minut.
6.
Po 15 minutách přihodím oloupané a na menší kostky nakrájené brambory.
7.
Opět nechám vařit 15 minut. A na konec přihodím na kousky nakrájenou cuketu a těstoviny. Vařím do chvíle, až jsou těstoviny al dente.
8.
Ochutnám, dosolím, pokud je třeba, a dochutím oregánem.
9.
Naservírovanou polévku posypu parmazánem.
Doba přípravy
50–60 minut
Počet porcí
4–6 pořádných talířů
Variace
Hodí se přidat dýně, batáty anebo třeba na úplný závěr špenát