Polévky na styl italské minestrone miluju! Základem je obyčejná zelenina, kvalitní rajčatová passata anebo konzervovaná rajčata, luštěniny a rozličné těstoviny. A samozřejmě parmazán. Nejraději si polévku naliju do velkého hrnku a zasypu obrovskou hrstí parmazánu. A když k ní přidám třeba kousek kváskového chleba, není potřeba už vyvařovat další chod.


Co potřebuju?

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 mrkve
  • 2 petržele
  • 5 stonků řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • půl hrnku zelené čočky
  • sůl
  • 700 ml rajčatové passaty
  • 1000–1200 ml vody anebo zeleninového vývaru
  • 4 větší brambory
  • 2 hrsti těstovin (já měla orecchiette)
  • 1 cuketa
  • 1–2 lžičky sušeného oregána
  • parmazán k servírování

Jak vařím?

1.
Zeleninu očistím/oloupu. Mrkev a petržel nakrájím na menší kostičky, řapíkatý celer také pokrájím na menší kousky.

2.
Olej rozehřeju v hrnci a vhodím pokrájenou zeleninu a chvíli opékám. Po pár minutách přidám nahrubo nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Společně zarestuju.

3.
Celkově zeleninu opékám asi 10 minut. Pak přihodím propláchnutou čočku. Lehce osolím.

4.
Vše zaliju passatou a vodou.

5.
Vařím společně 15 minut.

6.
Po 15 minutách přihodím oloupané a na menší kostky nakrájené brambory.

7.
Opět nechám vařit 15 minut. A na konec přihodím na kousky nakrájenou cuketu a těstoviny. Vařím do chvíle, až jsou těstoviny al dente.

8.
Ochutnám, dosolím, pokud je třeba, a dochutím oregánem.

9.
Naservírovanou polévku posypu parmazánem.

Doba přípravy
50–60 minut

Počet porcí
4–6 pořádných talířů

Variace
Hodí se přidat dýně, batáty anebo třeba na úplný závěr špenát