Tenhle koláč se tváří trochu jako Popelka mezi koláči, ale nenechte se zmást, je extrémně jednoduchý na přípravu a překypuje chutí. Ty nejlepší věci nemusí být komplikované.


Co potřebuju?

Lité těsto

  • 1 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 40 g rostlinného oleje
  • 80 g jemných ovesných vloček
  • 70 g hrubé mouky anebo dětské krupičky
  • 150 g bílého jogurtu
  • špetka soli
  • 12 g prášku do pečiva

Náplň

  • 300 g měkkého tvarohu (měla jsem polotučný ve vaničce)
  • 1 vejce
  • 70 g třtinového cukru
  • mix různého ovoce (já sáhla po 2 velkých meruňkách, 2 broskvích a 4 švestkách) – super bude i bobulovité ovoce anebo třeba na jaře rebarbora

Drobenka

  • 120 g změklého másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 60 g hrubé mouky anebo dětské krupičky

Jak peču?

1.
Zapnu si předehřívat troubu na 170 stupňů.

2.
Do misky si připravím suroviny na drobenku – promíchám cukru s moukou a konečky prstů zapracuju máslo, až mám hrudkovitou směs.

3.
V další misce rozmíchám tvaroh s vejcem a cukrem. Dám stranou.

4.
Ovoce omyju, vypeckuju a pokrájím na podobně velké kousky (já měla kousky kolem 2–3 cm)

5.
Připravím těsto – všechny suroviny navážím do mísy a důkladně promíchám, ať v těstě nezůstanou žádné hrudky.

6.
Koláčovou mísu vystříkám olejem na pečení anebo vymažu máslem. Vysypu hrubou moukou.

7.
Těsto vliju do formy, pokladu ovocem a lžící nepravidelně nandám tvaroh. Posypu drobenkou.

8.
Peču asi 1 hodinu a 15 minut. Krájím po vychladnutí.

Doba přípravy
15–20 minut

Pečení
75 minut při 170 stupních

Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm