Tenhle koláč se tváří trochu jako Popelka mezi koláči, ale nenechte se zmást, je extrémně jednoduchý na přípravu a překypuje chutí. Ty nejlepší věci nemusí být komplikované.
Co potřebuju?
Lité těsto
- 1 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 40 g rostlinného oleje
- 80 g jemných ovesných vloček
- 70 g hrubé mouky anebo dětské krupičky
- 150 g bílého jogurtu
- špetka soli
- 12 g prášku do pečiva
Náplň
- 300 g měkkého tvarohu (měla jsem polotučný ve vaničce)
- 1 vejce
- 70 g třtinového cukru
- mix různého ovoce (já sáhla po 2 velkých meruňkách, 2 broskvích a 4 švestkách) – super bude i bobulovité ovoce anebo třeba na jaře rebarbora
Drobenka
- 120 g změklého másla
- 60 g třtinového cukru
- 60 g hrubé mouky anebo dětské krupičky
Jak peču?
1.
Zapnu si předehřívat troubu na 170 stupňů.
2.
Do misky si připravím suroviny na drobenku – promíchám cukru s moukou a konečky prstů zapracuju máslo, až mám hrudkovitou směs.
3.
V další misce rozmíchám tvaroh s vejcem a cukrem. Dám stranou.
4.
Ovoce omyju, vypeckuju a pokrájím na podobně velké kousky (já měla kousky kolem 2–3 cm)
5.
Připravím těsto – všechny suroviny navážím do mísy a důkladně promíchám, ať v těstě nezůstanou žádné hrudky.
6.
Koláčovou mísu vystříkám olejem na pečení anebo vymažu máslem. Vysypu hrubou moukou.
7.
Těsto vliju do formy, pokladu ovocem a lžící nepravidelně nandám tvaroh. Posypu drobenkou.
8.
Peču asi 1 hodinu a 15 minut. Krájím po vychladnutí.
Doba přípravy
15–20 minut
Pečení
75 minut při 170 stupních
Forma na pečení
Keramická forma Emile Henry o velikosti 24 cm