Tento recept je trochu jako Chytrá horákyně. Je to plnohodnotné jídlo, ale není uvařené :). Pro letní teplé dny úplně ideální. A navíc jej zvládnete připravit za maximálně 15 minut.

Recept berte spíš jako inspiraci pro další variace. Místo kuskusu bude skvěle fungovat bulgur, quinoa anebo klasické těstoviny. Dokonalejší chuť mu určitě dodá domácí bazalkové pesto anebo třeba pesto ze sušených rajčat.


Co potřebuju?

  • 250 g klasického anebo celozrnného kuskusu
  • 600 ml vroucí vody anebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 vrchovaté lžíce bazalkového pesta
  • 2 hrsti sušených rajčat naložených v oleji
  • čerstvá zelenina – já použila menší salátovou okurku, malou cuketu a větvičku cherry rajčat
  • 300 g baby anebo normální mozzarelly

Jak vařím?

1.
Kuskus dám do větší mísy či hrnce, osolím, pokapu 2 lžícemi olivového oleje a promíchám.

2.
Následně jej zaliju vroucí vodou či vývarem, nádobu přikryju a nechám stát, až se voda zcela vsákne. Trvá to max. 10 minut. Poté kuskus odklopím, načechrám vidličkou a nechám zcela vychladnout.

3.
Do studeného kuskus vmíchám pesto, případně ještě dosolím, pokud je třeba.

4.
Pokrájím rajčaty naložená v oleji na proužky. Zeleninu nakrájím na menší kousky a vše promíchám s kuskusem.

5.
Na závěr přidám i baby či natrhanou normální mozzarellu a podávám.

TIP
Salát skvěle poslouží jako oběd na druhý den. A zeleninu taky volte podle chuti a sezóny.

Doba přípravy
do 15 minut + čas na zchladnutí kuskusu

Počet porcí
3–4

Variace
Salát bude skvělý i s fetou či opečenými semínky