To, že miluju carrot cake, už jsem na sebe práskla. No a protože jsem mlsná držka, jen tak mi někde nechutná, tak jsem si musela udělat ten svůj. Zkuste ho taky, je boží. Ale protože nemůžu péct pořád dokola to samé, čas od času zkouším variace. Jednou to byl mrkvový dort hozený trochu do perníku a tentokrát jsou to odlehčené a lehce i kořeněné řezy, protože koření mrkvi sluší. A jestli se hodně bojíte kardamomu, tak ho vypusťte, ale skořici i hřebíček si dopřejte.


Co potřebuju?

  • 10 tobolek kardamomu
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 160 g bílého jogurtu
  • 80 g rostlinného oleje
  • 60 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 60 g vlašských ořechů
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • 145 g hladké špaldové mouky
  • 4 mrkve (360 g před očištěním, po to bylo 260 g)

Ořechy v karamelu

  • 40 g vlašských ořechů
  • 30 g třtinového cukru
  • 15 g vody

Krém

  • 250 g polotučného tvarohu (odkapaného na sítku alespoň 3 hodiny)
  • 200 g žervé
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 65 g moučkového cukru

Jak peču?

1.
Na suchou pánev vhodím kardamom a hřebíček a nechám na mírném plameni pár minut rozvonět. Budou stačit 3–4 minut. Dám pak stranou.

2.
Na stejnou pánev vhodím ovesné vločky a zlehka je opeču. Opět stačí 3 minut, vločky trochu zezlátnou. Dávám pozor, aby se nepřipálily. Opět dám stranou vychladnout.

3.
A ještě jednou použiju pánev – opeču vlašské ořechy. Znovu bude stačit pár minut je na sucho opékat. Poté dám stranou zchladnout.

4.
Než se pustím do dalších úkonů, zapnu si troubu na 180 stupňů.

5.
Opečené koření dám do hmoždíře a rozmělním na co nejjemnější prášek.

6.
Do větší mísy vyklepnu vejce, přidám odvážený bílý jogurt a také olej, metličkou promíchám.

7.
Přisypu cukru i opečené a zchladlé vločky i nahrubo posekané ořechy, lehce osolím, odvážím mouku a prášek do pečiva, také vhodím lžičku skořice a též koření z hmoždíře, které si raději proseju přes jemné sítko.

8.
Společně promíchám a úplně na závěr přidám hlavní hrdinku receptu – nahrubo nastrouhanou mrkev. Promíchám a výsledné těsto přendám do pekáčku či dortové formy vyložené pečicím papírem.

9.
Peču asi 35 minut. Poté nechám na mřížce zcela vychladnout.

10.
Připravím si krém. Žervé rozmíchám společně s vykapaným tvarohem, cukrem a lžičkou citrónové šťávy. Dám do ledničky, než budu natírat na řezy.

11.
A to nejlepší na konec – ořechy v karamelu. Ořechy vhodím na suchou pánev, minutu opékám a pak je zaliju cukrovým rozvorem (promíchanou vodou s cukrem). Občas promíchám a hlídám chvíli, kdy se z rozvratu stane táhnoucí se zlatavý karamel. Raději držím teplotu plotýnky níž. Mně to trvalo asi 8 minut.

12.
Ořechy obalené v karamelu přiliju na pečicí papír a vařečkou rozprostřu, nechám zatuhnout.

13.
Na vychladlé řezy navrstvím všechen krém a dozdobím ořechy v karamelu.

Doba přípravy
kolem 60 minut

Pečení
35 minut při 180 stupních

Forma
Čtvercová skleněná forma o velikosti 20×20 cm