Ryby se snažím zařazovat do našich jídelníčků hlavně po narození dcery. V rybách mám velké rezervy, ať už co do množství, tak i do receptů, pokusím se to napravit. A musím se poklepat po ramenou, tyhle karbanátky anebo koule, se mi fakt povedly.

Co potřebuju?

  • 200 g lososa
  • 100 g cukety
  • 6 sušených rajčat naložených v oleji
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky soli
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 bílky anebo 1 vejce
  • 2 lžíce rýžové mouky (postačí i hladká mouka)

K podávání

  • 100 g jasmínové rýže (váha v suchém stavu)
  • 60 g červené čočky
  • mrkev, cuketa, fazolky, rajčata…
  • sezamová semínka
  • tahini pasta
  • půlka citrónu

Jak vařím?

1.
Lososa prohlédnu a vytáhnu případné kosti, stáhnu z něj kůži a filet nakrájím na kostky o velikosti 1 cm.

2.
Kostky přendám do misky a zakápnu je citrónovou šťávou, přidám najemno posekaná sušená rajčata i na malé kostičky pokrájenou cuketu, osolím, přidám vejce anebo bílky, hořčici a 2 lžíce mouky.

3.
Promíchám a na trošce oleje opeču z obou stran. Já dělala karbanátky o velikosti polévkové lžíce a měla jsem jich celkem asi 8.

4.
Pečení trvá tak 4 minuty z každé strany. Není nutné karbanátky propékat skrz na skrz.

5.
Jako přílohu jsem zvolila jasmínovou rýži s červenou čočkou.

6.
Obě suroviny si navážím do hrnečku, přisypu je do hrnce a dvojnásobným množstvím vody je zaliju. Lehce osolím a vařím doměkka. Trvá to asi 10 minut.

7.
Zeleninu si nakrájím na oblíbené tvary a společně s čočkou a rýží ji přendám do misky.

8.
Jakmile mám připravené karbanátky, přidám je do misky, přiložím kousek citrónu, lžíci taháni a posypu sezamovými semínky a dozdobím koriandrem.

Doba přípravy
do 30 minut

Počet porcí
2–3

Tip
Pokud se vám nechce opékat karbanátky na pánvi, dejte je do trouby asi na 20 minut při 170 stupních