Od chvíle, kdy jsem si pořídila vysněného kuchyňského robota, mne ohromně začalo bavit péct kynuté těsto. Je to pochopitelné, vše dáte do mísy, zapnete robota a za pár minut je hotovo. Do té doby příprava kynutého těsta připomínala spíš menší fitness. Zadělání kompaktního a pružného kynutého těsta jen s pomocí vařečky dá člověku pořádně do těla.

Pokud jste dostali chuť na nadýchaný kynutý koláč s ovocem a drobenkou, ale robota nemáte, nezoufejte, vyhrňte si rukávy, mísu s ingrediencemi si zapřete o břicho a vařečkou podebírejte a nadzvedávájte těsto směrem k sobě. A po upečení si dopřejte ne jeden, ale rovnou dva koláče.

Co potřebuju?

Kynuté těsto

  • 15 g droždí
  • 100 ml mléka
  • 70 g cukru + 1 lžíce na založení kvásku
  • 1 vejce
  • 100 g másla
  • 270 g hladké mouky + 1 lžíce na založení kvásku
  • špetka soli

Náplň

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 3 lžíce cukru
  • 150 g meruňkové marmelády
  • 500 g meruněk

Drobenka

  • 75 g třtinového cukru
  • 75 g másla
  • 40 g plátkových mandlí
  • 100 g dětské krupičky anebo hrubé mouky

Jak peču?

1.
Všechny suroviny si vyndám z lednice alespoň jednu hodinu před začátkem přípravy koláče. Máslo si rovnou rozpustím a nechám jej zchladnout.

2.
Připravím si kvásek. Mléko si ohřeju na maximálně 40 stupňů (bez problémů v mléku udržíte prst), rozdrobím do něj droždí, přidám lžíci cukru a mouky, promíchám a misku překryju utěrkou a dám na teplé místo vzejít. Bude stačit 10 minut, pokud se nic nestane, je třeba založit kvásek znovu.

3.
Do velké mísy proseju mouku, přidám špetku soli, zbylý cukr, zchladlé máslo, vejce a vzešlý kvásek. Mísu zasadím do kuchyňského robota, kde mám připravený nástavec typu hák a nechám jej pracovat na nízký stupeň asi 10 minut. Výsledné těsto je měkké, pružné a nelepivé.

4.
Zadělané těsto překryju utěrkou a dám jej na teplé místo vykynout. Délka kynutí závisí na teplotě, je potřeba, aby těsto zdvojnásobilo objem. Počítejte s časem kolem 1 hodiny.

5.
Mezitím si připravím náplň. Tvaroh si rozmíchám s cukrem a vejcem.

6.
Meruňky omyju, rozpůlím a vyndám pecku.

7.
Vypracuju si drobenku. Změklé máslo dám do misky s cukrem, krupičkou a mandlemi. Pomocí konečků prstů vytvořím hrudkovitou směs – drobenku.

8.
Zapnu si troubu na 160 stupňů.

9.
Vykynuté těsto si rozdělím na 4 stejně velké díly.

10.
Vezmu si k ruce velký pečicí plech, na který jsem položila pečicí papír. A jednu půlku plechu si položím jeden kus těsta, který pomocí prstů roztahám do kulatého koláče o průměru asi 15 cm. Totéž udělám s těstem na druhé straně plechu. Pokud mám ještě jeden plech, připravím si rovnou i dva zbývající koláče, pokud ne, čekající těsto ještě nechám v míse a přikryju jej utěrkou.

11.
Do prostřed každého koláče dám cca 2 polévkové lžíce meruňkové marmelády a pomocí lžíce marmeládu rozetřu po celém povrchu koláče.

12.
Na marmeládu rozetřu tvaroh.

13.
Na tvarohovou vrstvu umístím meruňky řeznou stranou vzhůru.

14.
Koláče štědře posypu drobenkou. Protože nikdy není moc drobenky.

15.
Koláče dám péct asi na 25 minut. Peču vždy jen jeden plech v troubě.

Délka přípravy
Dlouhá :), počítejte s časem na kynutí, přípravu náplně, drobenky… Prostě půl odpoledne

Teplota pečení
160 stupňů 25 minut

Počet koláčů
4 o velikosti 15 cm