Pokud si máme s manželem vybrat ten úplně nej sladký dezert, tak to bude jednohlasně tenhle cheesecake. Poprvé nás nadchnul asi před 5 lety v Berlíně v kavárně Five Elephant. Až později jsme zjistili, jak moc je jejich cheesecake populární a recept tajný :). Chutnal nám tak moc, že jsme se do Berlína vraceli každý rok a pravidelně ochutnávali tento cheesecake a já doma pak zkoušela a zkoušela, než jsem dosáhla toho našeho “die for” cheesecaku. A to je on! Věřím, že i pro vás se stane tím nejlepším cheesecakem, který jste kdy jedli.
Co potřebuju?
- 150 g sušenek (já vsázím na klasické Lotusky)
- 75 g másla
- 450 g krémového sýra (nejraději mám Jaroměřické žervé anebo žervé z Lidlu)
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- 2 vejce
- 1 lžíce skořice
- 200 g créme fraîche
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Jak peču?
Cheesecake peču v dortové formě s odnímatelným dnem o velikosti 18 cm.
1.
Alespoň hodinu před tím, než chci začít péct, vyndám si všechny suroviny z lednice. Také si, než začnu připravovat cheesecake, zapnu troubu na 170 stupňů.
2.
Máslo si rozehřeju v kastrole a nechám jej trochu zchladnout.
3.
Sušenky si dám do pevného pytlíku a uzavřu. Pomocí válečku na těsto sušenky rozdrtím najemno. Na rozdrcení sušenek klidně použijte i nožový mixér.
4.
Rozdrcené sušenky promíchám s máslem a vsypu je do dortové formy. Pomocí lžíce a prstů upěchuju sušenky na dno i boky formy. Formu takto dám na pár minut do mrazáku.
5.
Do větší mísy si dám žervé, cukr, vejce i žloutky a metličkou promíchám. Nešlehám moc rychle, abych do krému nevháněla zbytečný vzduch, v dortu by pak byly bubliny.
6.
Vyndám si formu se sušenkovým základem z mrazáku. Formu zabalím do alobalu. Dávám raději dvě vrstvy alobalu, protože se dort bude péct ve vodní lázni.
7.
Nyní naliju krém na korpus. Párkrát dortem bouchnu o kuchyňskou desku, abych vyhnala ven bubliny vzduchu.
8.
Dort přendám do zapékací nádoby, ve které mám cca do 3/4 výšky dortové formy vodu.
9.
Cheesecake peču cca 60 min. Povrch dortu bude pevný a světlý.
10.
Dort vyndám z nádoby s vodou, ale v dortové formě jej nechám až zcela vychladne.
11.
Ještě teplý posypu skořicí a nechám vychladnout.
12.
Na závěrečnou vrstvu si rozmíchám créme fraîche s cukrem a citrónem.
13.
Opatrně navrstvím na dort. Nechám ideálně přes noc odležet.
TIP: Pokud chcete mít cheesecake sněhově bílý, sáhněte po bílém cukru.
TIP 2: klasicky se do náplně používá sýr Philadelphia. Já jej osobně moc nemusím. Nelíbí se mi složení a chuťově mě také nijak neoslňuje. Také úplně nedoporučuju používat Lučinu, se kterou bude cheesecake až příliš slaný.