Rychlých receptů z jednoho hrnce, kdy si nezaděláte kuchyň, není nikdy dost, že Marku :). A tohle je recept na mojí oblíbenou polévku, kdy naházíte do hrnce spousty zeleniny, přihodíte červenou čočku, zalijete rajčaty a za pár desítek minut máte na stole jídlo, ve kterém stojí lžíce.

Uvedená zelenina má sloužit jako inspirace. Klidně tam dejte i nějakou jinou. Super je i celer (ať bulvový, nebo řapíkatý). V létě klidně i lilek. Na konec můžete vmíchat čerstvý špenát. Prostě co máte v lednici, anebo co vám chutná.


Co potřebuju?

Z uvedeného množství uvařím pořádný kotel polévky (asi 3 litry)

  • 4 mrkve
  • 2 malé petržele
  • 4 brambory
  • 1 velká batáta
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší dýně
  • půlka větší cukety
  • 2 velké žampiony
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 konzerva rajčat (400 g)
  • 2 lžíce Arabského koření (mám ráda koření od Antonína)
  • 1 lžíce soli
  • 4 sušená rajčata
  • půlka “konzervy” červené čočky
  • parmazán k podávání

Jak vařím?

1.
Ideální je předkrájet si zeleninu dopředu, aby se opékala rovnoměrně a nevznikaly zbytečné prostoje.

2.
Do velkého kastrolu vliju olivový olej a rozehřeju. Přihodím na menší kostky nakrájenou mrkev a petržel. Také rovnou nakrájenou cibuli na menší kousky a na plátky nákrájený česnek. Opékám asi 3 minuty.

3.
Přihodím na malé kostky nakrájené brambory a na trochu větší kostky než jsou brambory batátu a dýni. Znovu opékám tak 3 minuty.

4.
Zasypu kořením a promíchám. Pak vhodím na kousky nakrájenou cuketu, na plátky nakrájené žampiony a pokrájená rajčata. Opekám tak 2 minuty.

5.
Zaliju konzervovanými rajčaty. Pak zaliju vodou (cca 3 konzervy) a nakonec přihodím ještě půl konzervy čočky.

6.
Vařím do změknutí brambor. Trvá to tak 25 minut. Na závěr dosolím (asi 1 polévková lžíce soli).

7.
Podávám s parmazánem.