Rychlých receptů z jednoho hrnce, kdy si nezaděláte kuchyň, není nikdy dost, že Marku :). A tohle je recept na mojí oblíbenou polévku, kdy naházíte do hrnce spousty zeleniny, přihodíte červenou čočku, zalijete rajčaty a za pár desítek minut máte na stole jídlo, ve kterém stojí lžíce.
Uvedená zelenina má sloužit jako inspirace. Klidně tam dejte i nějakou jinou. Super je i celer (ať bulvový, nebo řapíkatý). V létě klidně i lilek. Na konec můžete vmíchat čerstvý špenát. Prostě co máte v lednici, anebo co vám chutná.
Co potřebuju?
Z uvedeného množství uvařím pořádný kotel polévky (asi 3 litry)
- 4 mrkve
- 2 malé petržele
- 4 brambory
- 1 velká batáta
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 menší dýně
- půlka větší cukety
- 2 velké žampiony
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 konzerva rajčat (400 g)
- 2 lžíce Arabského koření (mám ráda koření od Antonína)
- 1 lžíce soli
- 4 sušená rajčata
- půlka “konzervy” červené čočky
- parmazán k podávání
Jak vařím?
1.
Ideální je předkrájet si zeleninu dopředu, aby se opékala rovnoměrně a nevznikaly zbytečné prostoje.
2.
Do velkého kastrolu vliju olivový olej a rozehřeju. Přihodím na menší kostky nakrájenou mrkev a petržel. Také rovnou nakrájenou cibuli na menší kousky a na plátky nákrájený česnek. Opékám asi 3 minuty.
3.
Přihodím na malé kostky nakrájené brambory a na trochu větší kostky než jsou brambory batátu a dýni. Znovu opékám tak 3 minuty.
4.
Zasypu kořením a promíchám. Pak vhodím na kousky nakrájenou cuketu, na plátky nakrájené žampiony a pokrájená rajčata. Opekám tak 2 minuty.
5.
Zaliju konzervovanými rajčaty. Pak zaliju vodou (cca 3 konzervy) a nakonec přihodím ještě půl konzervy čočky.
6.
Vařím do změknutí brambor. Trvá to tak 25 minut. Na závěr dosolím (asi 1 polévková lžíce soli).
7.
Podávám s parmazánem.