I když budete mít ze začátku pocit, že tvarohový závin je poněkud obyčejný, nenechte se splést. Tohle těsto je neskutečně jemné, skvěle se s ním pracuje a perfektně se kombinuje s dalšími surovinami.

Nejčastěji peču “double” tvarohovový závin, kdy dovnitř dávám tvaroh utřený se žloutkem a cukrem a třeba rozinkami namočenými v rumu. Když nemám doma skoro nic, stačí těsto potřít marmeládou.

Pro tento recept jsem vybrala na podzim se hodící kombinaci švestek s mákem. Slibuju, že si fakt pochutnáte a ani se moc nenadřete :).

Co potřebuju?

Tvarohové těsto

  • 250 g měkkého tvarohu ve vaničce – ideálně plnotučný (nízkotučný je moc vodový a nedodá závinu jemnost)
  • 120 g změklého másla
  • špetka soli
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pčiva
  • 270 g hladké (špaldové) mouky

Náplň

  • 180 g mletého máku
  • 300 ml mléka
  • 70 g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • několik švestek

Jak peču?

1.
Většinou začínám přípravou těsta, v tomto případě jdu nejprve na náplň, aby měla dostatek času vychladnout. Mák zaleju mlékem a povařím asi 10 minut. Poté vmíchám rum a osladím cukrem.

2.
Nyní se pouštím do těsta. Tvaroh utřu se změklým máslem. Přisypu cukr a špetku soli. Poté postupně přidávám mouku promíchanou s práškem do pečiva.

3.
Vytvořím nelepivé těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dám na 20–30 minut do lednice.

4.
Začnu si předehřívat troubu na 180 stupňů (horní i spodní ohřev). Vyndám těsto z lednice.

5.
Těsto vyválím do co nejvíce pravidelného obdélníku. Nanesu makovou náplň. Po každé straně nechávám cca 2 cm bez náplně.

6.
Nakonec vyskládám ještě švestky, které vypeckuju a nakrájím na čtvrtky. Švestky naskládám po delší straně závinu na makovou náplň. Moc se neroztahuju do šířky, aby se mi závin dobře roloval.

7.
Opatrně začnu rolovat závin po delší straně. Začínám stranou, kde mám vyskládané švestky. Jak v rolování postupuju, přikládám i boční strany těsta.

8.
Přenesu na plech, kde mám pečící papír, a dám péct do trouby asi na 40 minut. Nechám chvíli vychladnout a krájím.

Máte rádi mák? Věděli jste, že patří k surovinám, které mají v sobě nejvíce vápníku?