I když jsem napsala „moje dýňovka“, určitě bude na internetu existovat totožný anebo velmi podobný recept. Ale tuhle polévku jsem si vyladila pro sebe. Běžně vařím primárně pro svého manžela, podle jeho přání a chutí, ale tahle polévka je moje. Dělám si ji už v chladnějších srpnových dnech a pak s ní přežívám celý podzim a léto. Skutečně málokdy se mi stane, že na ni nemám chuť.
Recept je úplně jednoduchý, byť pár vychytávek tam pro vás mám. Dejte mi vědět, jak vám moje dýňovka chutná. Ale nepište mi, že máte lepší recept, protože tahle dýňovka je top-strop.
Co potřebuju?
- 1 menší hokkaido dýně
- 100 g červené čočky
- 200 ml kokosového mléka z plechu (kromě na Rohlíku ho koupíte ve zdravých výživách anebo ve vietnamských obchodech)
- 1 lžíce polévkového koření (není nutné)
- chilli podle chuti
- sůl anebo tamari
Jak vařím?
1.
Zapnu troubu na 220 stupňů (spodní i horní ohřev). Dýni omyju, rozkrojím na půl, vydlabu semínka a nakrájím na větší kousky (pravidelnost není důležitá). Dám péct na cca 20 až 25 minut. Nijak nesolím, ani nedávám olej.
2.
Upečenou dýni i s případnou šťávou dám do kastrolu. Zasypu čočkou, polévkovým kořením a zaliju cca 1 litrem vody anebo zeleninovým vývarem.
3.
Polévku vařím kolem 15 minut na vyšší stupeň. Potřebuju douvařit dýni a nechat změknout čočku.
4.
Přidám sušené anebo čerstvé chilli a rozmixuju ponorným mixérem.
5.
Při mixováním dochucuju solí anebo tamari omáčkou. A především zjemňuju kokosovým mlékem. Nejraději jím v hrnečku, s opečenými dýňovými semínky a v posteli.
TIP 1: Hokkaido dýni nikdy neloupejte. Zaprvé dýně během vaření či pečení změkne. Zadruhé byste na loupání dýně strávili mládí.
TIP 2: Když je dobrá máslová dýně, hodí se do polévky také. Tu je lepší před pečením oloupat. Zkoušela jsem i žaludovou anebo muškátovou dýni, ale ani z jedné mi polévka zas tak moc nechutnala.