Letošní léto si užíváme meruňky naplno. Od manželova známého jsme dostali tolik meruněk, že by vystačily pro Napoleonovu armádu. Takže kromě koláčů s čerstvými meruňkami, několika kil meruněk nachystaných do pytlíků v mrazáku, jsem se pustila do vaření domácí marmelády. Kdokoliv k nám teď přijde, odchází se skleničkou marmelády :). Ameruň ková marmeláda je také jednou z nejpodstatnějších ingrediencí následujícího koláče. A jestli nemáte tolik meruňkových marmelád co my, tak se nebojte použít i jinou marmeládu, kterou máte rádi.

Co potřebuju?

Koláč peču ve formě o velikosti 26 cm.

Na těsto

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 130 g měkkého másla
  • 130 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • špetka soli
  • špetka mletého hřebíčku
  • 300 g hladké (špaldové) mouky

Na náplň

  • 500 g měkkého vykapaného tvarohu
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce kukuřičného škrobu (anebo vanilkového pudinku)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 280 g meruňkové marmelády

Jak peču?

1.
Do větší mísy si dám máslo, které utřu s cukrem, jedním žloutkem a celým vejcem (zbylý bílek si schovám na potření koláče). Pak přidám koření, sůl, ořechy a mouku. Vypracuju nelepivé těsto, které zabalím do potravinářské fólie a uklidím odpočinout do lednice.

2.
Předehřeju si troubu na 175 stupňů (horní i spodní ohřev). A pustím se do přípravy náplně.

3.
Tvaroh utřu s cukrem, moukou a škrobem. Utřu hodně důkladně, aby nikde nezůstaly hrudky mouky anebo škrobu.

4.
Odpočaté těsto rozdělím poměrem cca 70 ku 30. Z větší části vyválíme stejně tenký plát, který přenesu do formy, kterou mám buď vymazanou anebo vyloženou pečicím papírem.

5.
Na dno těsta navrším pořádnou vrstvu marmelády a tu zakryju tvarohovou náplní.

6.
Ze zbylého těsto můžu vyválet proužky, ze kterých udělám mřížky. Anebo rukou užmoulám hady, které stejným způsobem nastyluju na vrch koláče. Potřu schovaným bílkem. A peču asi 45 minut dozlatova.