Croissanty pro mne představují majstrštyk. Měla jsem je na svém seznamu “must-to-bake” už hodně dlouho, ale pořád nebyla chuť, odhodlání, správná teplota venku a především čas.

A pak jsme měli na sobotní snídani pozvané známé, kteří se nevědomky stali mými pokusnými králíky (díky Týnko a Lukáši). Manžela nepočítám, ten musí ochutnávat a chválit povinně :). A tentokrát se musím ijá po plácat po rameni, protože tyhle croissanty jsou boží. Bohužel vám pak obyčejné croissanty z obchodu nebudou už moc chutnat, pardón.

Co potřebuju?

Z uvedeného množství jsem upekla 18 croissantů a dva tvarově amorfní zbytky.


ČAS! Chtěla jsem croissanty na sobotní snídani, takže jsem s jejich přípravou začala kolem 13. odpoledne v pátek.

  • 350 g másla (trochu změklého)
  • cca 480 g hladké špaldové mouky + na válení těsta
  • 50 g třtinového cukru
  • 350 ml mírně ohřátého mléka
  • 15 g sušeného droždí
  • 1 lžíce soli
  • 1 vejce na potření croissantů

Jak peču?

1.
Do větší mísy si naliju ohřáté mléko (mléko by mělo mít teplotu lidského těla, maximálně ale 40 stupňů). Do mléka nasypu droždí a cukr, promíchám, přikryju utěrkou a nechám pár minut na teplějším místě vykynout.

2.
Mezitím si smíchám prosátou mouku se solí. Vykynutý kvásek smíchám s moukou a vypracuju hladké, ale pořád trochu lepivé těsto. Je to docela fuška. Jestliže máte robota, určitě ho přizvěte na pomoc. Robot zvládne vypracovat těsto za pár minut. Ruční vypracování zabere 10–15 minut.

3.
Těsto přenesu na poctivě vysypanou pracovní plochu a ještě chvíli propracovávám. A poté vyválím asi na 4 cm placku, kterou zabalím do potravinářské fólie a dám na hodinu chladit do lednice.

4.
Všechno máslo si přendám na potravinářskou fólii anebo pečicí papír, zakryju druhou vrstvou a pomocí válečku vyválím cca 1centimetrovou placku. Placka by měla být velká asi jako těsto, které se chladí v lednici. Vyválené máslo dám ztuhnout do lednice (alespoň na půl hodiny).

5.
Po hodině vyndám těsto na pomoučenou pracovní plochu a rozválím na dvojnásobnou velikost. Je ideální, když se mi povede tvar čtverce/obdélníku, do jehož středu položím vyválené máslo.

6.
Máslo zabalím těstem jako obálku. Je důležité, aby nikde nevyčuhovalo máslo. Těsto opatrně rozválím na obdélník. Moc netlačím. Rozválené těsto přeložím na třetiny, zabalím do fólie a dám znovu na hodinu chladit.

7.
Po hodině opět těsto vyndám z lednice a znovu rozválím. Opět pak přehnu na třetiny. Dám znovu chladit. Takhle postupu třikrát. Poté dávám těsto chladit přes noc, ideálně na 8 hodin. Nenechávejte kynout zase zbytečně dlouho, aby vám těsto nepřekynulo.

8.
Druhý den ráno vyndám těsto z lednice a vyválím na hodně dlouhý pás o výšce asi 25 cm. Z pásu postupně vykrájím trojúhelníky. Celkem jich je 18.

9.
Širší část trojúhelníku naříznu v půlce. Stačí tak 2 centimetry. Díky naříznutí můžu croissanty pak snáz vytvarovat do zahnutého tvaru.

10.
Od nejširší části trojúhelníku zamotám croissanty a přenesu je na plech s pečicím papírem. Mezi croissanty nechávám velké rozestupy, aby mohly ještě nakynout. Potřebovala jsem 2 klasické velké plechy a 1 menší.

11.
Všechny croissanty pomažu rozšlehaným vejcem a nechám vykynout 2 hodiny. Ale ne déle, zbytečně by překynuly.

12.
Croissanty peču v předehřáté troubě na 190 stupňů horkovzduch kolem 11 až 13 minut.

13.
Úplně dokonalé jsou lehce vychladlé s máslem a marmeládou anebo jen tak ke kávě samotné.

TIP: Pokud chcete pár croissantů schovat na příště. Zamrazte je ve chvíli, kdy je smotáte a ještě nezačaly kynout.


Pustíte se do přípravy croissantů? Jsou sice časově náročné, ale zas tak pracné ve výsledku nejsou. A ta chuť? D-O-K-O-N-A-L-O-S-T.