
Manžel miluje bábovky. Ke snídani, k svačině, k odpolední kávě, vlastně kdykoliv. A od té doby, co používám olej ve spreji mi odpadla ta nejvíc nepříjemná část práce na bábovce, a to vymazávání formy.
Bábovky dělám až podezřele pravidelně a často. A tahle je za nás ta nejvíc tvarohová, měkká, vláčná, nedusivá bábovka ever. A navíc se mi zatím (zaklepat) vždycky povedla, nezdrcla se, nespadla a vždy se vyklopila.

Co potřebuji?
- 250 g měkkého polotučného anebo tučného tvarohu
- 200 g rozpuštěného a zchladlého másla
- 3 velká vejce
- 110 g třtinového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 240 g hladké mouky (já preferuji špaldovou)
- špetka soli
Jak bábovku vylepšit?
- hrst sekaných pistácií
- 50 g lyofilizovaných malin
Jak postupuji?
1.
Troubu si předehřeju na 160 stupňů (horní i spodní ohřev). Všechny ingredience si včas vyndám z lednice, aby se srovnaly jejich teploty.
2.
Pořádně utřete vejce s cukrem do svělé a nadýchané pěny. Raději se vezměte k ruce elektrický šlehač anebo vám ruce upadnou. Po pár minutách šlehání do směsi začněte přilévat zchladlé máslo.
3.
Postupně zašlehejte tvaroh. Pak už stačí přidat (v ideálním světě) prosátá mouka s práškem do pečiva a špetkou soli.
4.
Jako final touch můžete do bábovky vmíchat posekané pistáciové ořechy a nadrobit lyofilizované maliny. Skvělá je taky hořká čokoláda a sekané vlašské anebo lískové ořechy. Pro letní edici se zase nabízí citrónová kúra a hrst borůvek.

5.
Směs hned vlijte do olejem vymazané (anebo vystříkané) a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Pečte asi 50 minut při 160 stupních. Protože mám z tvarohových bábovek respekt, nechávám ji po upečení ještě tak 20 minut pomalu zchládat v nastevřené troubě. Pak se pomodlím a vyklopím.




A jaké bábovky milujete vy?