Manžel miluje bábovky. Ke snídani, k svačině, k odpolední kávě, vlastně kdykoliv. A od té doby, co používám olej ve spreji mi odpadla ta nejvíc nepříjemná část práce na bábovce, a to vymazávání formy.

Bábovky dělám až podezřele pravidelně a často. A tahle je za nás ta nejvíc tvarohová, měkká, vláčná, nedusivá bábovka ever. A navíc se mi zatím (zaklepat) vždycky povedla, nezdrcla se, nespadla a vždy se vyklopila.

Co potřebuji?

  • 250 g měkkého polotučného anebo tučného tvarohu
  • 200 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 3 velká vejce
  • 110 g třtinového cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 240 g hladké mouky (já preferuji špaldovou)
  • špetka soli

Jak bábovku vylepšit?

  • hrst sekaných pistácií
  • 50 g lyofilizovaných malin

Jak postupuji?

1.
Troubu si předehřeju na 160 stupňů (horní i spodní ohřev). Všechny ingredience si včas vyndám z lednice, aby se srovnaly jejich teploty.

2.
Pořádně utřete vejce s cukrem do svělé a nadýchané pěny. Raději se vezměte k ruce elektrický šlehač anebo vám ruce upadnou. Po pár minutách šlehání do směsi začněte přilévat zchladlé máslo.

3.
Postupně zašlehejte tvaroh. Pak už stačí přidat (v ideálním světě) prosátá mouka s práškem do pečiva a špetkou soli.

4.
Jako final touch můžete do bábovky vmíchat posekané pistáciové ořechy a nadrobit lyofilizované maliny. Skvělá je taky hořká čokoláda a sekané vlašské anebo lískové ořechy. Pro letní edici se zase nabízí citrónová kúra a hrst borůvek.

5.
Směs hned vlijte do olejem vymazané (anebo vystříkané) a hrubou moukou vysypané formy na bábovku. Pečte asi 50 minut při 160 stupních. Protože mám z tvarohových bábovek respekt, nechávám ji po upečení ještě tak 20 minut pomalu zchládat v nastevřené troubě. Pak se pomodlím a vyklopím.

A jaké bábovky milujete vy?