Jsme Pražáci, kteří rádi jezdí na výlet do Brna. Jasně, rádi z “Brňáků” děláme srandu, ale pravdou je, že atmosféra Brna, brněnské kavárny, restaurace a podniky, místní zákoutí nás okouzlili a do Brna se pravidelně a extrémně rádi vracíme. 

Brno v letním parnu

Pro výlet do Brna jsme se rozhodli během červencových státních svátků, chtěli jsme někam krátce vypadnout a říkali jsme si, že v Brně snad nebudou mít všechny podniky zavřeno. A volba to byla skutečně skvělá. Spousta Brňáků asi měla taky chuť vyrazit na výlet, protože město bylo klidně prázdné. A zároveň většina předvybraných podniků měla otevřeno. Prostě win-win. 

Brno už jsme párkrát navštívili, takže už jsme si stihli několik kaváren a restaurací oblíbit. Mimo jiné V Melounovém cukru anebo SKOG Urban Hub. První zastávka byla jasná – do Melounového cukru pro kávové probuzení a na malinovo-tymiánovou limonádu. A pak se plynule přesunout na oběd od SKOGu, kde v pravidelném menu mají vždy jednu polévku, pak většinou salát a fantastické burgery. Všechna jídla jsou vegetariánská a dost často i veganská. Všechny burgery, které jsme ochutnali (i když jejich ingredience dvakrát zajímavě nevypadaly) byly prostě geniálně ochucené. 


Na cvrčky a na dort do Sorry – pečeme jinak

Dostatečně posilněni obědem jsme vyrazili prozkoumávat Špilberk. Jelikož ten den byl kolem 30 stupňů, chození nás brzy znavilo a navíc se začalo zatahovat. Geniální chvíle pro odklizení se do cukrárny Sorry – pečeme jinak, kterou jsem měla na seznamu míst, jež chci rozhodně navštívit už pěkně dlouho. Prvotním impulsem byl samozřejmě legendární mechový dort se cvrčky. Nejprve jsme si myslela, že jsem frajerka a cvrčka dám, ale nakonec mě můj strach převálcoval, a když mi slečna dala na výběr, jestli s anebo bez cvrčka, oddechla jsem si a zbaběle jsem sáhla po kousku dortu bez cvrčka. Manžel zůstal ještě víc při zdi a objednal si extrémně čokoládový Sacher. Dorty byly chuťově skvělé, nemůžu jim nic vytknout, ale osobně jsem asi na lehčí typy dezertů než jsou tyto zákusky. I když…


Jen jeden drink ve 4 pokojích

Vyhlášený podnik/bar, kde nápis Láska svítí až o půlnoci a nabídka jídel i drinků se přizpůsobuje denním a nočním hodinám, prostě nešlo nenavštívit. Přiznávám, že cenový systém, který se mění podle hodiny, kdy si objednáváte, jsem nepochopila (anebo jsem byla po celodenním chozením zcela uondaná). Ale na rovinu, po prvním drinku vám to bude stejně fuk. Začali jsme zlehka perníkovou limonádou a drinkem pro každého z nás. V paměti i na jazyku nám zůstal zapsaný Jakože Tiki, kde se snoubí káva, rum, rum, rum a hruškovo-zázvorové pyré. Naprosto geniální. Ani druhý drink nebyl od věci, ale jestli sem jdete poprvé, tak Jakože Tiki je jasnou volbou. No, samozřejmě jsme u jednoho drinku nezůstali. A jelikož já mám lehce nakoupeno po dvou locích vína, moc si nepamatuji, co jsme si už objednali. Ale skvělé to bylo!


Líné ráno v biologické kavárně Atlas

Následující, trochu deštivé, ráno jsme zahájili ve zcela vyprázdněné kavárně Atlas. Extrémně milá obsluha, lákavá nabídka i kulisy připomínající kabinet biologie nám daly zapomenout, že venku je škaredě. Naše volba padla na francouzskou snídani, která připomínala obložený talíř se surovinami, které k sobě šly i nešly. Nebylo to špatné, ale ze židle jsme nespadli, to zase ne. Bohužel vybrat si chia puding byla za mne chyba. Prostě to chutnalo divně. Kombinace s jablky, banánem a pohankovými vločkami doporučení hodně není. Snad i proto jsme si šli napravit chuť do další kavárny, která má ideální polohu, pokud se chystáte na prohlídku Vily Tugendhat. 


Menší nášup v kavárně Pole

Absolutně velkorysá dvoupatrová kavárna s dokolaným interiérem byl balzám na duši. A když jsme překvapeně na jídelním lístku našli vietnamskou kávu, nemohli jsme ji nevyzkoušet. Obložený bagel byl už jen doplňkem, byť proti němu nemohu nic říct. I pokud se na prohlídku nechystáte, do této kavárny běžte. Obrovský otevřený prostor je extrémně uklidňující proti kavárničkám, kde se tísní 2, 3 stolky. 


Sázka na čerstvost ve Fresh Fanatic Bistru

Na oběd jsme vybrali bistro, které dle menu i Instagramu sledovalo svěží a lehký oběd s možností si ho sníst na venkovním dvorku. Rozhodně tahle volba se nám vyplatila. Manžel zkusil jak aktuální polévku, tak zapečené tortilly. Oboje super. Já si vybrala mírně nasládlý salát s kozím sýrem, broskví a karamelizovanými ořechy. Pro někoho hodně “dezertní”, pro mne ideál. Sem zase na příjemný oběd, po kterém se nám nebude chtít spát zase vyrazíme. 


Poslední donut, kafe a čau

Abychom neměli výčitky z příliš lehkého oběda, museli jsme ho zabít donutem z Vegan sweet baru. Asi nejsme největší znalci donutů na světě, ale ani tady nás děravá kobliha nijak neoslnila. Pro řásnou dávku kofeinu jsme šli najistotu do Melounového cukru, kde nás jejich cappuccino a espresso macchiatto připravilo na kodrcavou cestu zpět do Prahy. Tak zase někdy příště, Brno!