
Ideální sladkost pro večerní ujídání. Ráda je peču na silvestrovský večer, to už je naše klasika. A úplně nejraději je mám přímo z ledničky a raději nikdy nepočítám, kolikrát tu ledničku otevřu, uzobnu si kostku a zavřu. A pak zas a znova.
Ingredience
- 70 g másla + trochu navíc na vymazání formy
- 2 vejce
- 180 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 90 g moučkového cukru
- 70 g strouhaného kokosu + trochu navíc na vymazání formy
- 90 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- špetka soli
Na dokončení
- 200 g vysokoprocentní čokolády (70–85 % kakaa)
- 50–70 g strouhaného kokosu
Postup
- Všechny suroviny z lednice vyndám na kuchyňskou linku alespoň hodinu před tím, než se pustím do přípravy těsta. Máslo přendám do kastrůlku a rozpustím ho. Dám stranou zchladnout. Také rovnou formu vymažu máslem a vysypu kokosem.
- Začnu předehřívat troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev).
- Do větší mísy dám zchladlé máslo, vejce, jogurt. Přisypu sypké suroviny – kokos, cukr, mouku, kypřicí prášek a sůl.
- Ruční metlou vymíchám hladké těsto, které rovnoměrně rozprostřu v zapékací nádobě.
- Peču asi 30–35 minut. Propečenost zkontroluju špejlí, která po vytažení z těsta musí být suchá. Nechám zcela vychladnout.
- Nakrájím na stejně velké kostky. Raději mám menší kolem 2 cm.
- Opatrně rozehřeju čokoládu a každou kostku do ní namočím. Poté obalím v kokosu. Dám zatuhnout do lednice.



Doba přípravy
30 minut příprava + pečení
Pečení
30–35 minut na 170 stupňů
Forma
Čtvercová forma o velikosti 20 × 20 cm