Ideální sladkost pro večerní ujídání. Ráda je peču na silvestrovský večer, to už je naše klasika. A úplně nejraději je mám přímo z ledničky a raději nikdy nepočítám, kolikrát tu ledničku otevřu, uzobnu si kostku a zavřu. A pak zas a znova.


Ingredience

  • 70 g másla + trochu navíc na vymazání formy
  • 2 vejce
  • 180 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
  • 90 g moučkového cukru
  • 70 g strouhaného kokosu + trochu navíc na vymazání formy
  • 90 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetka soli

Na dokončení

  • 200 g vysokoprocentní čokolády (70–85 % kakaa)
  • 50–70 g strouhaného kokosu

Postup

  1. Všechny suroviny z lednice vyndám na kuchyňskou linku alespoň hodinu před tím, než se pustím do přípravy těsta. Máslo přendám do kastrůlku a rozpustím ho. Dám stranou zchladnout. Také rovnou formu vymažu máslem a vysypu kokosem.
  2. Začnu předehřívat troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev).
  3. Do větší mísy dám zchladlé máslo, vejce, jogurt. Přisypu sypké suroviny – kokos, cukr, mouku, kypřicí prášek a sůl.
  4. Ruční metlou vymíchám hladké těsto, které rovnoměrně rozprostřu v zapékací nádobě.
  5. Peču asi 30–35 minut. Propečenost zkontroluju špejlí, která po vytažení z těsta musí být suchá. Nechám zcela vychladnout.
  6. Nakrájím na stejně velké kostky. Raději mám menší kolem 2 cm.
  7. Opatrně rozehřeju čokoládu a každou kostku do ní namočím. Poté obalím v kokosu. Dám zatuhnout do lednice.

Doba přípravy
30 minut příprava + pečení

Pečení
30–35 minut na 170 stupňů

Forma
Čtvercová forma o velikosti 20 × 20 cm