Pokud milujete klasické kynuté šneky, ale na kynuté těsto si netroufáte, mám pro vás poněkud snažší způsob, jak dosáhnout fantastického výsledku. 


Velikost pekáčku | 20 × 30 cm
Doba přípravy | 30 minut + doby kynutí a pečení


Ingredience

Těsto

  • 60 g másla + trochu navíc na vymazání formy
  • 260 ml plnotučného mléka 
  • 370 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na podsypání
  • 35 g třtinového cukru
  • 7 g sušeného droždí
  • 6 g soli

Náplň

Poleva 

  • 150 g žervé
  • 50 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 2–3 lžíce nugátové Mixitelly | slevový kód BUCHTAVTROUBE
  • 1–2 lžíce moučkového cukru 

Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Neváhejte využít slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.

Dala jsem dohromady seznam svých největších oblíbenců. Najdete tam také přehled všech receptů, které jsem za poslední 2 roky pro Mixit vytvořila. 


Postup

Těsto

  1. V malém kastrůlku rozpustím máslo. Nechám zchladnout. 
  2. Do velké mísy odvážím všechny suroviny na těsto. Přidám i zchladlé máslo. Ideálně v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hák vypracuju hladké těsto. V robotu to trvá 5–7 minut. 
  3. Mísu s těstem překryju kuchyňskou utěrkou a nechám na teplém místě kynout 40–60 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem. 
  4. Pekáček si vymažu kouskem másla. 
  5. Pracovní plochu posypu hladkou moukou. 
  6. Vykynuté těsto vyválím na plát o velikosti 30–35 cm × 45–50 cm.

Náplň a pečení

  1. Povrch těsta kromě cca 2cm okrajů potřu Mixitellou a posypu nahrubo posekanými ořechy. 
  2. Nepomazané okraje na kratší straně přehnu dovnitř a po delší straně zaroluju. 
  3. Váleček nakrájím na šneky o velikosti cca 4 cm. Celkem jich bude 10–12. 
  4. Řeznou stranou šneky skládám do pekáčku a nechávám je ještě 15 minut vykynout. 
  5. Zatím předehřeju troubu na 190 °C (horní a spodní ohřev). 
  6. Šneky peču 20–25 cm.
  7. Vychladlé šneky potřu nugátovou polevou a posypu pistáciemi.

Poleva

  1. V misce rozmíchám všechny suroviny na polevu. 
  2. Před natíráním na šneky je lepší nechat polevu alespoň 20 minut v lednici.