
Pokud milujete klasické kynuté šneky, ale na kynuté těsto si netroufáte, mám pro vás poněkud snažší způsob, jak dosáhnout fantastického výsledku.


Velikost pekáčku | 20 × 30 cm
Doba přípravy | 30 minut + doby kynutí a pečení
Ingredience
Těsto
- 60 g másla + trochu navíc na vymazání formy
- 260 ml plnotučného mléka
- 370 g hladké špaldové mouky + trochu navíc na podsypání
- 35 g třtinového cukru
- 7 g sušeného droždí
- 6 g soli
Náplň
- 150 g nugátové Mixitelly | slevový kód BUCHTAVTROUBE
- 70 g pistácií + trochu navíc na dokončení | slevový kód BUCHTAVTROUBE
Poleva
- 150 g žervé
- 50 g tučného tvarohu ve vaničce
- 2–3 lžíce nugátové Mixitelly | slevový kód BUCHTAVTROUBE
- 1–2 lžíce moučkového cukru
Recept jsem připravila v milé spolupráci s Mixit. Neváhejte využít slevový kód BUCHTAVTROUBE na celý sortiment, a to včetně již zlevněných produktů. Kód lze také kombinovat s množstevní slevou.
Dala jsem dohromady seznam svých největších oblíbenců. Najdete tam také přehled všech receptů, které jsem za poslední 2 roky pro Mixit vytvořila.
Postup
Těsto
- V malém kastrůlku rozpustím máslo. Nechám zchladnout.
- Do velké mísy odvážím všechny suroviny na těsto. Přidám i zchladlé máslo. Ideálně v kuchyňském robotu pomocí nástavce typu hák vypracuju hladké těsto. V robotu to trvá 5–7 minut.
- Mísu s těstem překryju kuchyňskou utěrkou a nechám na teplém místě kynout 40–60 minut. Těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Pekáček si vymažu kouskem másla.
- Pracovní plochu posypu hladkou moukou.
- Vykynuté těsto vyválím na plát o velikosti 30–35 cm × 45–50 cm.
Náplň a pečení
- Povrch těsta kromě cca 2cm okrajů potřu Mixitellou a posypu nahrubo posekanými ořechy.
- Nepomazané okraje na kratší straně přehnu dovnitř a po delší straně zaroluju.
- Váleček nakrájím na šneky o velikosti cca 4 cm. Celkem jich bude 10–12.
- Řeznou stranou šneky skládám do pekáčku a nechávám je ještě 15 minut vykynout.
- Zatím předehřeju troubu na 190 °C (horní a spodní ohřev).
- Šneky peču 20–25 cm.
- Vychladlé šneky potřu nugátovou polevou a posypu pistáciemi.
Poleva
- V misce rozmíchám všechny suroviny na polevu.
- Před natíráním na šneky je lepší nechat polevu alespoň 20 minut v lednici.


