Představuju vám svoji milovanou pomazánku z mrkve, čočky a kokosového mléka. Už si ani nepamatuju, kdy jsem ji uvařila poprvé. Rozhodně už je to pár let. Od té chvíle se k ní ale neustále vracím.
Ingredience
- cca 4–5 mrkví o celkové váze 400 g (váha před očištěním)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 175 g červené čočky
- 250 ml kokosového mléka z plechovky
- 300–400 ml vody
- sůl podle chuti
K podání
- kváskový chleba, chilli, dýňová semínka
Postup
- Mrkve očistím a nastrouhám nahrubo.
- Do pánve naliju olej a nechám jej rozehřát.
- Mrkev přidám do pánve. Za občasného míchání opékám cca 5–7 minut.
- Poté přisypu čočku, přiliju kokosové mléko, vodu a osolím.
- Přiklopím poklicí a vařím na ¾ výkonu sporáku cca 15 minut.
- Teď záleží na vás, jestli chcete raději hrubší strukturu pomazánky, anebo jemnější. Pokud jemnější, přilijte ještě trochu vody a nechte pár minut navíc vařit. Čočka se zcela rozvaří a pomazánku pak můžete rozmačkat najemno.
- Podávám s kváskovým chlebem.
🍽️ Počet porcí: 4
⏰ Doba přípravy: 25 minut
🌿 Dietní omezení: pomazánka je veganská, bezlepková a bezlaktózová.
👧🏻 Moje doporučení pro děti: pomazánka je vhodná pro nejmenší děti od 6 měsíců (po zavedení alergenů). Pomazánka je nasládlá, tudíž bývá u dětí oblíbená. Nebojte se pomazánku dát dětem i jako přílohu.
✨Tipy na obměny: pokud se bojíte „dětské“ chuti pomazánky, přidejte na koření. Hodí se chilli, kari, římský kmín nebo mletý koriandr.
🫙 Jaké suroviny ze zásob jsme použili: mrkev, červená čočka, kokosové mléko
💰Cena na porci: 15 Kč
Další recepty ze záchranné desítky najdete tady.