Ovesná kaše naslano? Už jste zkoušeli? Za mě je to expresní verze klasického krémového risotta, jen přípravu sfouknete za pár minut. Nebojte se ji servírovat k obědu, večeři, ale i jako lehkou změnu sladké snídaňové kaše.
Co potřebuju?
- 50 g másla
- 1 cibule
- 60 g sušených rajčat
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 240 g ovesných vloček | vizte tip
- 1100 ml kuřecího/zeleninového vývaru
- 60 g parmazánu
- 50 g baby špenátu
- K podávání | vejce, bazalkové pesto, čerstvá rajčata
Jak postupuju?
- Na pánvi rozehřeju plátek másla. Zbytek másla schovám do lednice.
- Cibuli nakrájím najemno a vhodím ji restovat do pánve.
- Rajčata nakrájím na cca 1–2centimetrové kousky. Přihodím je do pánve k cibuli.
- Přidám také lístečky tymiánu.
- Přisypu vločky a chvilku společně restuju, než se vločky rozvoní.
- Přiliju 1000 ml vývaru a míchám, než se vývar vsákne do vloček. Pokud je potřeba přiliju další vývar. Výsledná konzistence kaše je krémová. Záleží na typu použitých vloček. U jemných vloček budou stačit cca 3 minuty. U klasických vloček bude třeba je povařit cca 10 minut.
- Na závěr vmíchám nastrouhaný parmazán, kousky studeného másla a také špenát.
- Podávám s vařeným vajíčkem a dochucuju bazalkovým pestem a cherry rajčaty.
Tip | Také vločky vybrat?
Osobně sahám po jemných ovesných vločkách, kaše je s nimi krémová a doba vaření je krátká. Není problém použít i klasické ovesné vločky. Výsledná kaše bude mít rustikálnější ráz a také doba vaření bude kolem 10 minut. Nebojte se zkusit i jiné vločky než jen ovesné. Mě kaše chutnala třeba ze špaldových.
Počet porcí
4
Doba přípravy
20 minut
Velikost pánve
28 cm