Ovesná kaše naslano? Už jste zkoušeli? Za mě je to expresní verze klasického krémového risotta, jen přípravu sfouknete za pár minut. Nebojte se ji servírovat k obědu, večeři, ale i jako lehkou změnu sladké snídaňové kaše. 


Co potřebuju?

  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 60 g sušených rajčat
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • 240 g ovesných vloček | vizte tip
  • 1100 ml kuřecího/zeleninového vývaru
  • 60 g parmazánu
  • 50 g baby špenátu
  • K podávání | vejce, bazalkové pesto, čerstvá rajčata

Jak postupuju?

  1. Na pánvi rozehřeju plátek másla. Zbytek másla schovám do lednice. 
  2. Cibuli nakrájím najemno a vhodím ji restovat do pánve.
  3. Rajčata nakrájím na cca 1–2centimetrové kousky. Přihodím je do pánve k cibuli. 
  4. Přidám také lístečky tymiánu. 
  5. Přisypu vločky a chvilku společně restuju, než se vločky rozvoní. 
  6. Přiliju 1000 ml vývaru a míchám, než se vývar vsákne do vloček. Pokud je potřeba přiliju další vývar. Výsledná konzistence kaše je krémová. Záleží na typu použitých vloček. U jemných vloček budou stačit cca 3 minuty. U klasických vloček bude třeba je povařit cca 10 minut. 
  7. Na závěr vmíchám nastrouhaný parmazán, kousky studeného másla a také špenát. 
  8. Podávám s vařeným vajíčkem a dochucuju bazalkovým pestem a cherry rajčaty. 

Tip | Také vločky vybrat?

Osobně sahám po jemných ovesných vločkách, kaše je s nimi krémová a doba vaření je krátká. Není problém použít i klasické ovesné vločky. Výsledná kaše bude mít rustikálnější ráz a také doba vaření bude kolem 10 minut. Nebojte se zkusit i jiné vločky než jen ovesné. Mě kaše chutnala třeba ze špaldových. 

Počet porcí
4

Doba přípravy
20 minut

Velikost pánve 
28 cm