Jaro na talíři 🌿 Přesně to mi symbolizuje pesto z medvědího česneku. Bylinka, která je aktuálně v nejlepší sezóně, tak si ji užijte a připravte si pesto, které pak zamíchejte do těstovin, namažte na topinku, přidejte do obědových misek.
Z uvedeného množství připravíte skleničku o objemu cca 200 ml.
Co potřebuju?
- 50 g ořechů (já zvolila na pánvi opražené lískové)
- 30 g parmazánu
- 50–60 ml olivového oleje
- 50 g medvědího česneku
Jak postupuju?
- Všechny ingredience dám do nožového mixéru a rozmixuju dohladka.
- Buď rovnou použiju, nebo přendám do skleničky a zaliju dalším olejem, aby pesto nehnědlo. Uchovávám v lednici.
Variace
- Do pesta můžete použít jakékoliv ořechy i semínka. V tradičních pestech se používají piniové ořechy.
- Já pesta nesolím, lépe se mi s nimi pak v receptech pracuje.
- Místo medvědího česneku můžete použít klasicky bazalku, špenát, rukolu, ale klidně i důkladně očištěnou nať z mrkve. A přidejte česnek.
- Pokud chcete veganskou verzi, vynechte parmazán a místo něj dejte lahůdkové droždí.
Kam s ním?
Pesto vmíchejte do těstovin, smíchejte ho se zakysanou smetanou a podávejte jako dip k pečeným bramborám a zelenině. Moc dobré je přimíchané do risotta. Já ho ráda dávám i na chleba s cottage/ricottou a zeleninou. Poslední dobou si ho přidávám do jakéhokoliv salátu či obědové misky.