Absolutně luxusní dezert, který byl u nás doma hned zakázaný. Abyste mi správně rozumněli, jakmile nám něco extrémně chutná, tak daná věc padne v nemilost do kategorie “mor”, což znamená, že ji raději nechceme mít doma, protože ji sežere :-). Klasicky sem patří zmrzlina Häagen Dazs (i když třeba ta s makadamovými ořechy už je “ultramor”), čokoládové zapečené müsli ze M&S anebo třeba oříšková másla od Lucky Alvin anebo Nutspread. A posledním objevem je oříškové máslo z Esky, které jsem ochutnala, když jsme tam byli s manželem na snídani. A bohužel se dá koupit i domů :).

Zpět k tartaletkám. Pokud se o sebe a své blízké nebojíte a máte chuť na kombinaci jemného máslového korpusu v kombinaci s náplní z křupavých mandlí ve slaném karamelu a s hořkou čokoládou na závěr, tak vítejte na cestě do morového pekla.


Co potřebuju?

Celkem jsem upekla 8 tartaletek ve formičkách o velikosti 10 cm.

Těsto

  • 150 g změklého másla
  • 40 g moučkového cukru
  • 200 g hladké špaldové mouky

Náplň

  • 100 g mandlí
  • 175 g cukru
  • 5 lžic vody
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • 1/4 lžičky soli

Čokoláda

  • 170 g 85% čokolády
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 30 g másla

Jak peču?

1.
Připravím si těsto – ze změklého másla, cukru a mouky připravím nelepivé těsto, které zabalím do potravinářské fólie a dám odpočinout alespoň na hodinu do lednice.

2.
Odpočinuté těsto rozválím na tenký plát (vysoký cca 5 mm). Do každé formičky dám pečicí papír anebo je poctivě vymažu a vysypu např. hrubou moukou.

3.
Těstem vyložím formičky a prsty ještě upěchuju. Kousek těsta nechávám vždycky zahnu přes okraj formičky. Spodek těsta propíchám vidličkou.

4.
Formičky dám na pár minut do mrazáku. Zapnu si troubu na 180 stupňů.

5.
Tartaletky peču asi 20 minut dozlatova. Ideální je dno těsta zatížit např. fazolemi. Péct cca 12 minut s nimi a pak 8 minut už bez nich. Já tento krok z vlastní lenosti trochu přeskakuju… Tartaletky nechám vychladnout ve formičkách.

6.
Mandle si opatrně opeču na pánvi. Stačí 2–3 minuty. Nasekám je nahrubo.

7.
Do pánvičky si dám cukr na náplň a zaliju 5 lžícemi vody. Přivedu k varu a fakt bedlivě hlídám, až cukr začne zlátnout. Nemíchám.

8.
Sundám ze sporáku a vliju smetanu, vmíchám máslo, přisypu drcené mandle a také osolím.

9.
Karamelovou náplň naliju do košíčků a nechám vychladnout.

10.
Čokoládu si rozpustím nad vodní lázní. Dávám pozor, aby se mi voda nedostala do čokolády.

11.
Přiliju smetanu a vymíchám hladkou polevu. Nakonec přimíchám ještě máslo.

12.
Čokoládovou polevu navrstvím na tartaletky a dozdobím mandlemi.

13.
Dám do lednice odpočinout.

TIP: na dozdobení tartaletek použijte místo mandlí vločkovou sůl.